Efectele economice ale votului la prezidenţiale
Instabilitatea politică de la Bucureşti şi rezultatul votului la scrutinul prezidenţial de duminică au influenţe nefaste asupra economiei României.
Sorin Iordan, 07.05.2025, 11:44
Rezultatul din primul tur al alegerilor prezidenţiale din România şi haosul politic produs ca urmare a demisiei prim-ministrului social-democrat Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului de coaliţie PSD-PNL-UDMR au cutremurat stabilitatea şi aşa precară a economiei naţionale. Situaţia creată şi-a pus amprenta pe cursul de schimb, pe evoluţiile principalilor indici ai Bursei de Valori Bucureşti şi a dus la majorarea dobânzilor la care se împrumută statul român.
După ce Banca Naţională a României reuşise, o bună perioadă de timp, să menţină relativ stabil cursul de schimb al leului în raport cu moneda unică europeană, valoarea anunţată, marţi, de BNR a crescut la aproape 5,04 lei pentru un euro. În aceeaşi zi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 5,9%. Şi indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut cu 0,16%.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat că, deşi deprecierea leului faţă de euro nu a fost mai mare de 2 procente, are consecinţe asupra costurilor pentru statul român, dar că Banca Centrală are resursele necesare pentru a ţine sub control situaţia. Dan Suciu:
„Sigur că trecerea pragului de 5 lei a creat ceva emoţii şi ceva îngrijorare. Ce ne preocupă, într-adevăr, este faptul că avem o perioadă de instabilitate electorală, politică, în care o serie întreagă de întrebări la care trebuia să răspundem la nivel politic nu-şi găsesc răspuns, în contextul în care pe pieţe avem o serie de ieşiri de capital, de bani, din ţară şi puţine intrări. În perioada de dinainte, situaţia stătea invers. Până când nu vom reveni la un flux asemănător, e greu de spus că vom avea stabilitatea pe care am avut-o la nivelurile de curs pe care le-am avut. Banca Naţională are resurse. Şi da, suntem încrezători că vom găsi noul echilibru pe care să se bazeze atât cursul, cât şi dobânzile.”
Bursa de Valori Bucureşti şi-a continuat tendinţa de scădere şi marţi, după ce, luni, principalii indici s-au redus cu aproape 3% faţă de valorile consemnate vineri. Există o stare de îngrijorare privind situaţia economiei, agravată de demisia premierului – a apreciat comentatorul politic Bogdan Chirieac, care a lansat şi un apel la calm:
„Principala problemă a României, în acest moment, este situaţia economică şi faptul că premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit să demisioneze este lucrul cel mai grav care se poate întâmpla. Nu cred că lumea trebuie să fie mai îngrijorată decât atunci când Giorgia Meloni a câştigat alegerile în Italia, iar acum Giorgia Meloni este cureaua de transmisie dintre Uniunea Europeană şi administraţia Trump. A ataca România în acest moment face foarte mult rău, fiindcă România, dacă cedează economic şi sunt motive să credem că există riscul să se întâmple aşa ceva, toată Uniunea Europeană va avea o problemă şi tot Flancul Estic.”
Această perioadă de incertitudini şi instabilitate ar putea persista cel puţin până după turul decisiv al alegerilor prezidenţiale, care este programat la 18 mai.