Guvernul amână al doilea pachet de măsuri fiscale
Coaliţia de guvernare din România a decis să amâne adoptarea celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului.

Mihai Pelin, 24.07.2025, 11:44
Coaliţia de guvernare a decis să mai tempereze avântul reformelor şi a stabilit să amâne, până la jumătatea lunii august, adoptarea celui de-al doilea pachet de măsuri fiscal-bugetare, care include, printre altele, și reforma companiilor de stat. În această perioadă, toate proiectele de investiţii locale vor fi analizate unul câte unul, aşa cum a dorit şi a obţinut PSD de la partenerii de guvernare. Social-democraţii au reuşit să-şi impună argumentele privind continuarea programului în cadrul şedinţei coaliţiei, spune liderul partidului, Sorin Grindeanu.
”Anghel Saligny” este un program pentru modernizarea comunităţilor locale prin investiţii în drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă, canalizare şi staţii de epurare şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale. Companiile strategice ale statului care acţionează pe o piaţă concurenţială trebuie tratate diferit, a atras atenția, la rândul său, vicepremierul Tánczos Barna, referindu-se la Nuclearelectrica şi la Hidroelectrica, ambele cu profit.
Vorbind despre o corelare a salariilor directorilor şi ale salariaţilor cu performanţă, el a amintit şi de CFR, despre care a spus că trebuie să primească compensaţiile pe care le primesc companiile feroviare oriunde în lume. Iar ministrul transporturilor şi infrastructurii, Ciprian Şerban, a anunţat că directorii generali din CFR îşi vor reduce indemnizaţiile cu 10%. De asemenea, la CFR Infrastructură s-a luat decizia de a se reduce programul de lucru la patru zile pe săptămână, pentru un număr restrâns de angajaţi, fără a fi afectată siguranţa circulaţiei.
La CFR Călători se vor reduce cheltuielile nejustificate prin unele măsuri, printre care suspendarea unor trenuri neperformante şi neacordarea orelor suplimentare şi festive, a mai spus Ciprian Şerban.
Principalele confederaţii sindicale au avertizat guvernul cu o grevă generală centrată pe căderea executivului şi cu blocarea începutului de an şcolar, dacă măsurile de austeritate preconizate în următoarele săptămâni vor confirma că echilibrarea deficitului bugetar va fi lăsată exclusiv pe umerii marii majorităţi a populaţiei.
Sindicatele din învăţământ anunţă că, deşi în vacanţă, membrii lor vor organiza săptămâna viitoare proteste, în special faţă de creşterea normei didactice de pe urma căreia s-ar pierde, spun ei, 15.000 de posturi de profesori, chiar dacă ministrul de profil, Daniel David, a negat acest lucru. Liderii sindicali au obţinut includerea unor reprezentanţi în grupurile de lucru însărcinate cu principalele direcţii ale reformei.
Referitor la pachetul al doilea de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a precizat că reforma companiilor de stat necesită o analiză legislativă mult mai aprofundată, deoarece multe dintre soluţiile propuse de către guvern riscă să fie anulate de Curtea Constituţională. La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a subliniat că este nevoie ca statul să nu mai acţioneze discreţionar şi impredictibil şi să aibă o colaborare corectă cu entităţile din economie.