Guvernul vrea renegocierea PNRR
Guvernul interimar de la București face eforturi pentru a nu pierde sume uriaşe din fondurile europene.

Daniela Budu, 09.05.2025, 12:25
Guvernul de la București a adoptat, joi, în prima şedinţă condusă de premierul interimar Cătălin Predoiu, memorandumul care permite renegociarea cu Executivul European a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, are acum cadrul legislativ pentru a renegocia modificarea PNRR. Principalul scop este acela de a nu se pierde niciun ban din grantul de peste 13 miliarde de euro care urmează să fie primit de București. Pentru a realiza acest lucru, executivul român trebuie să se asigure că are timpul necesar pentru ca toate obiectivele de investiţii la care s-a angajat să fie puse în practică până pe 31 august anul viitor.
Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş: „De ce este important să continuăm modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă? Pentru ca să avem timpul fizic necesar până la 31 august 2026, să ducem la bun sfârşit modificările care vor fi negociate şi aprobate de către Comisia Europeană. Iar în cadrul acestor modificări, obiectivul principal pe care îl urmărim este ca grantul în valoare de 13,1 miliarde euro să îl absorbim în întregime, fără penalităţi. Aceasta înseamnă că ne asigurăm că obiectivele de investiţii sunt realizate şi implementate până pe 31 august 2026. „
Potrivit ministrului, al doilea scop al renegocierii PNRR este acela de a devansa 55 de ţinte şi jaloane din cererea de plată numărul 4 şi de a creşte valoarea acesteia.
Marcel Boloş: „Să creştem valoarea cererii de plată, care, după cum ştim, iniţial era de 2,7 miliarde euro, să creştem cu trei miliarde de euro, astfel încât în final valoarea acestea să ajungă în jur de 5,7 miliarde euro.”
Totodată, a explicat ministrul, “ştim că anumite obiective de investiţii au avut un progres fizic şi financiar destul de scăzut. Încercăm să le înlocuim cu obiective de investiţii care corespund obiectivelor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi au fost finanţate din surse ale bugetului de stat’, a adăugat acesta.
În perioada următoare, a mai anunțat Marcel Boloș, România urmează să acceseze fonduri europene importante. Potrivit lui, este vorba de 1,3 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, pe care ar trebui să-i primească până la finalul acestei luni.
Marcel Boloș a apreciat că renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu Executivul European este extrem de complexă, dar şi-a exprimat speranța că va exista o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie.
Potrivit Comisiei Europene, până în prezent, jaloanele considerate neîndeplinite din PNRR de România vizează pensiile speciale, investiţii pentru modernizarea infrastructurii feroviare şi dezvoltarea reţelei de transport subteran din Bucureşti şi Cluj-Napoca, precum şi reforme pentru managementul bazat pe performanţă în domeniul transporturilor, îmbunătăţirea guvernanţei corporative a companiilor energetice de stat şi operaţionalizarea politicilor de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat.