Habemus Papam
Biserica Catolică are un nou Suveran Pontif – papa Leon al XIV –lea, al 267-lea urmaș al Sfântului Petru.
Corina Cristea, 09.05.2025, 11:30
Doar patru tururi de scrutin au fost necesare pentru alegerea celui de-al 267-lea papă al Bisericii Catolice, astfel că, joi seara, zecile de mii de persoane care așteptau vestea în Piața San Pietro și oamenii din lumea întreagă au privit fumul alb care anunța un succesor pentru papa Francisc, trecut în neființă în a doua zi de Paști.
Cardinalul american Robert Francis Prevost, fost misionar în Peru, este noul Suveran Pontif al lumii creștine catolice, o comunitate de circa 1,4 miliarde de credincioși. O oră mai târziu, anunțul Habemus Papam! deschidea pontificatul lui Leon al XIV-lea, al cărui prim discurs – asemănător cu ideile promovate de Papa Francisc – s-a axat pe importanţa păcii în lume, a necesităţii de a construi punţi de comunicare şi a unităţii bisericii.
Mesaje de felicitare au venit de la lideri politici și religioși din întreaga lume. Inclusiv din România, țară majoritar ortodoxă, vizitată în urmă cu șase ani de papa Francisc și, anterior, în 1999, de papa Ioan Paul al II-lea.
Patriarhul BOR, Daniel, și-a exprimat convingerea că noul Papă va continua să promoveze dialogul şi cooperarea cu Biserica Ortodoxă, dar și speranţa că acesta va continua să îi sprijine pe credincioşii ortodocşi români care trăiesc în număr mare în diferite ţări din Europa de Vest, în special în Italia, aşa cum au făcut-o “în mod constant” şi predecesorii Sanctităţii Sale.
Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti, Mitropolitul Aurel Percă, şi-a exprimat speranţa ca noul Papă, Leon al XIV-lea, să se dedice “cu ardoare” promovării păcii într-o lume sfâşiată de conflicte şi polarizare.
Întreaga Biserică Catolică din România îl susţine cu rugăciunea pe noul suveran pontif, a transmis și Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, preşedintele Conferinţei Episcopale din România.
Guvernul de la București a transmis un mesaj de felicitare noului şef al Bisericii Catolice, în care și-a reafirmat angajamentul faţă de dialogul interconfesional şi faţă de susţinerea continuităţii valorilor creştine şi a stabilităţii credinţei.
La rândul său, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, şi-a exprimat speranţa ca noul Suveran Pontif să aducă alinare celor afectaţi de războaie şi de nedreptate.
La Washington, preşedintele Donald Trump a declarat că este o onoare pentru Statele Unite să aibă primul Papă american.
Alţi lideri din ţări ca Germania, Spania, Franţa, Polonia, Portugalia, Marea Britanie şi state din America Latină, cu un număr mare de credincioşi catolici, au transmis mesaje de felicitare, dar şi lideri din ţări ca Israel, prin preşedintele Isaac Herzog sau preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Toţi şi-au exprimat speranţa că noul Suveran Pontif va contribui la promovarea păcii.
Acelaşi mesaj a fost transmis şi de la Bruxelles, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De la Kremlin, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Vaticanul şi Moscova împărtăşesc aceleaşi valori creştine.