Iniţiativa celor Trei Mări – 10 ani
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a reafirmat interesele României în cadrul summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia.

Daniela Budu, 30.04.2025, 12:30
Liderii Iniţiativei celor Trei Mări, reuniţi la Varşovia, au făcut bilanţul celor 10 ani de la înfiinţarea acestei platforme de dialog şi cooperare între ţări din centrul şi estul Uniunii Europene şi au stabilit direcţiile pentru următorul deceniu.
A fost analizat modul în care pot fi impulsionate investiţiile şi implementate proiectele strategice de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi al celui digital, în vederea dezvoltării economice şi reducerii decalajelor faţă de vestul Uniunii. Tema principală a summitului de la Varşovia a fost conectivitatea.
Prezent la reuniune, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a spus că o direcţie importantă în cei 10 ani de când există Iniţiativa celor Trei Mări a reprezentat-o creşterea interconectării pe direcţia nord-sud, atât din punct de vedere energetic, cât şi pe calea ferată şi rutieră.
Ilie Bolojan a precizat că un proiect important pentru România este Via Carpathia și a explicat că autorităţile române se află în etapa de licitaţie pentru unele tronsoane ale proiectului. Via Carpathia este o reţea de drumuri expres şi autostrăzi care leagă nordul Europei, de la Marea Baltică, până în sud, prin România, la Marea Neagră şi, de asemenea, prin zona Balcanilor, până la Marea Adriatică.
Și la Forumul economic care a avut loc în paralel cu summit-ul de la Varșovia s-a urmărit întărirea relaţiilor economice şi a cooperării între cele 13 state participante. Preşedintele interimar al României a susţinut o alocuţiune în care a precizat că succesul Iniţiativei celor Trei Mări depinde şi de valorificarea capitalului companiilor private, în condiţiile în care statul nu poate şi nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării.
El a spus că România a reuşit, în colaborare cu companii din mediul privat, să dezvolte proiecte importante în domeniul energiei și a pledat pentru dezvoltarea de coridoare energetice pe cât mai multe axe. Cât privește coridoarele de transport nord-sud, acestea rămân, spune președintele interimar, insuficient dezvoltate.
Ilie Bolojan: „Pentru România rămân prioritare proiectele de infrastructură rutieră şi feroviară Via Carpathia şi Rail-2-Sea. Pe lângă tronsoanele de autostradă realizate deja, întregul proiect Via Carpathia de pe teritoriul României este în faza de contractare a lucrărilor, pe o lungime de aproape 200 km. Cu Republica Moldova avem proiecte importante, poduri rutiere noi peste Prut, în aceste zile începem construcţia unui nou pod, la Ungheni. În ceea ce priveşte Ucraina, avem în vedere deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei şi creşterea capacităţii de tranzit a celor deja existente.”
În marja summitului de la Varşovia, Ilie Bolojan a discutat cu omologul său bulgar, Rumen Radev, despre consolidarea bilaterală în cadrul UE şi al NATO, pentru a dezvolta interconectivitatea infrastructurilor, dar şi pentru creşterea cooperării în domeniul securităţii, cu scopul de a consolida economiile celor două ţări şi Flancul estic.