Investiţiile străine directe, în scădere
Investiţiile străine directe în România au scăzut cu peste 30%, la aproximativ 1,7 miliarde de euro, în primele trei luni ale anului, față de primul trimestru din 2024.
Daniela Budu, 15.05.2025, 12:50
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au scăzut la aproape 1,7 miliarde de euro în primul trimestru al acestui an, de la circa 2,5 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României. Cifrele arată o sădere de peste 30% a investițiilor străine directe în România în perioada analizată.
Totodată, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), peste 1.500 de societăţi cu participare străină la capitalul social au fost înfiinţate în România în primul trimestru din 2025, în scădere cu circa 6,5 procente față de perioada similară din 2024. În funcţie de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto, activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice, tehnice şi telecomunicaţii, activităţi de programare şi consultanţă în tehnologia informaţiei.
Potrivit ONRC, la sfârșitul lunii martie, în România existau aproape 260 de mii de societăţi cu participare străină la capitalul social. Cel mai mare număr de astfel de societăţi era cu investitori din Italia, respectiv peste 54 de mii de firme, cu un capital subscris de aproape 3,7 miliarde de dolari, dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 13,2 miliarde de dolari, în circa 6.200 de firme – mai arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Analiștii economici consideră că atragerea investiţiilor străine trebuie să rămână o prioritate pentru România. Potrivit lor, un climat economic stabil, mai puţină birocraţie, fără bariere inutile şi acces facil la pieţele externe sunt factori esenţiali pentru o economie liberă şi prosperă. Investiţiile străine, spun ei, sunt un vot de încredere din partea partenerilor internaţionali și nu degeaba reprezentanţii mediului de afaceri cer mereu stabilitate şi predictibilitate.
Recent, și Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a subliniat importanţa predictibilităţii în politicile economice pentru a asigura un mediu de afaceri stabil şi atractiv. FIC consideră fundamentale apartenenţa României la structurile internaţionale (UE, NATO, OECD), asigurarea principiilor pieţei libere, protejarea statului de drept şi proprietăţii private, accesul la fonduri UE şi setarea de politici economice consecvente.
România trebuie să fie un partener stabil, mai susţine Consiliul, cu o strategie economică sustenabilă, construită prin consultare reală cu mediul de afaceri.
‘”nvestiţiile străine directe contribuie semnificativ la creşterea economică a României prin aportul de capital în diverse sectoare economice. Aceste investiţii nu doar că aduc resurse financiare, dar şi creează locuri de muncă, oferind oportunităţi de angajare pentru peste un milion de români” – subliniază FIC într-un comunicat.
Potrivit documentului, “companiile care investesc în România contribuie şi la dezvoltarea furnizorilor locali, deschizând astfel noi oportunităţi pentru exporturi şi colaborări internaţionale. Această integrare este esenţială pentru creşterea economică sustenabilă şi pentru consolidarea poziţiei României pe scena economică globală”– mai apreciază Consiliul Investitorilor Străini.