Lucrări de urgenţă la Praid
La Praid, în centrul ţării, unde precipitaţiile au dus la inundarea minei de sare, au început lucrări de urgenţă pentru salvarea salinei, sprijinirea agenţilor economici care depindeau de funcţionarea acesteia şi pentru rezolvarea situaţiei localităţilor rămase fără apă potabilă.
Sorin Iordan, 04.06.2025, 11:44
Guvernul român a aprobat primele ajutoare financiare pentru intervenţii în zona de risc de la Salina Praid, grav afectată de inundaţiile de la finalul lunii mai. Prefectul Judeţului Harghita a anunţat că se pregăteşte devierea pârâului Corund, a cărui albie s-a surpat şi a dus la infiltrarea apei în sistemul de galerii al salinei, iar constructorul a dat asigurări că lucrările vor fi gata la începutul lunii viitoare.
Prima schemă de ajutor de stat adoptată de Executivul de la Bucureşti vizează repararea daunelor cauzate de inundaţie, a spus ministrul economiei, Bogdan Ivan, şi urmăreşte sprijinirea societăţii Salrom, care gestionează Salina Praid, cât şi companiile care îşi desfăşurau activitatea economică în subsolul acesteia. Este vorba despre activităţi turistice, de recreere şi de tratament, prestate ca servicii în partea de sanatoriu.
Mecanismul adoptat mai cuprinde acoperirea integrală a salariilor, până la 31 decembrie, pentru cei 140 de oameni care lucrează în subsolul salinei, precum şi sprijinirea celor aproape 200 de agenţi economişti care derulau activităţi specifice industriei ospitalităţii în apropierea minei.
Bogdan Ivan: „În momentul de faţă se fac analize a bazelor de date pentru a instituirea acestui mecanism de finanţare care nu poate să depăşească 300.000 de euro pe companie, pentru a cărui operaţionalizare acum se lucrează la nivelul Ministerului Economiei, Ministerului de Finanţe, Consiliului Concurenţei pentru a pregăti în cel mai scurt timp Ordinul de Ministru prin care lansăm această schemă”.
300 de milioane de lei (~60 milioane euro) este suma care va fi alocată din bugetul naţional, iar 100 de milioane de lei (~20 milioane euro) din total vor fi acordate imediat ce schema de ajutor de stat va fi aprobată prin ordin de ministru, a spus la rândul său vicepremierul Tánczos Barna, care a precizat totodată că a fost iniţiat şi mecanismul de sprijin european pentru a atrage sume din fondul aflat la dispoziţia Comisiei Europene.
Tánczos Barna: “La Praid nu sunt gospodării afectate în momentul de faţă. Companiile afectate sunt, practic, Salrom şi companiile care sunt în subteran cu activitatea distrusă din cauza inundaţilor. Gospodării nu au fost încă afectate, persoane fizice nu au fost afectate. Ne concentrăm acum pe partea de ajutor de stat şi de despăgubire pe partea economică.”
De astăzi vor ajunge în România experţi din Spania, Olanda, Germania şi Ungaria, care vor face recomandări referitoare la riscul asupra oamenilor şi impactul asupra mediului, în condiţiile în care concentraţia de sare a râului Târnava Mică, în care se varsă pârâul Corund şi de care depinde aprovizionarea cu apă potabilă a aproape 40.000 de oameni, este de aproape două ori mai mare decât limita admisă. În câteva localităţi din regiune a fost instituită starea de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, iar populaţia a fost sfătuită să nu consume apă de la reţeaua publică de alimentare.