Ploi abundente în România
Vreme rece, ploi torențiale și vijelii în România.

Leyla Cheamil, 27.05.2025, 11:33
Frigul și ploile s-au abătut asupra României la final de primăvară. Meteorologii au emis, pentru aceste zile, avertizări de cod portocaliu și galben de cantități însemnate de apă pentru jumătatea de est a țării. În unele zone, a plouat abundent timp de aproape 24 de ore. Vremea este rece și deosebit de rece, iar, temporar, vântul a avut intensificări în cu viteze la rafală, în general, de 40…50 km/h, iar, în zona montană înaltă, de peste 80…90 km/h.
Inspectoratul General pentru Situații de urgență a mobilizat resurse suplimentare în judeţele vizate de avertizări de ploi torenţiale şi inundaţii. În jumătatea de est a ţării a căzut grindină, în unele zone au fost inundate străzi şi gospodării. În București, autoritățile au avertizat că, în perioadele de ploi abundente, o mare problemă o reprezintă rigolele de la marginea carosabilului şi gurile de scurgere ale canalelor. Blocarea acestora cu praf, pământ, frunze căzute din copaci şi, eventual, deşeuri, poate împiedica scurgerea apelor pluviale, provocând acumulări mari de apă, în cazul unor cantităţi mari de apă căzute într-un timp scurt.
Autorităţile din țară sunt în alertă, pentru că nici pentru perioada care urmează specialiştii nu au veşti bune. Meteorologii avertizează că ploile se vor menţine pe tot parcursul săptămânii, în mod deosebit în jumătatea de est a țării, unde va ploua aproape în fiecare zi. Partea pozitivă este că, în bună parte din țară, cantităţile de precipitaţii au refăcut rezerva de apă din sol, având în vedere deficitul mare acumulat anterior, de la începutul anului agricol.
La rândul său, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod roşu valabilă marți până la prânz, ca urmare a cantităţilor semnificative de precipitaţii din ultimele ore, a prognozelor meteorologice actuale, precum şi a efectelor de propagare a apelor. Fenomenele hidrologice periculoase au vizat bazinele hidrografice din judeţe din centrul României, unde se pot produce, totuși, în continuare, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe precum inundaţii locale şi creşteri periculoase ale nivelurilor apelor, ce pot depăşi cotele de pericol.
Un cod portocaliu de viituri a fost în vigoare, luni, în zone aflate pe cursurile de apă din est şi cod galben de inundaţii pentru cursuri de apă din est și sud. În unele zone, grindina de mari dimensiuni a spart parbrizele maşinilor, a distrus culturi, iar în multe localităţi din Dâmboviţa şi Prahova, a căzut atât de multă încât s-a aşternut un strat de gheaţă. De asemenea, în localităţi din aproape toate zonele avertizate au fost inundate străzi şi gospodării. În judeţul Prahova, pompierii au îndepărtat copaci căzuţi pe drumuri şi din mai multe case. Furtunile de până acum au făcut şi victime. Doi bărbaţi au fost loviţi de fulger într-o localitate din Caraş-Severin, iar unul dintre ei a decedat.