Reacţii din România la moartea Papei
România deplânge moartea Papei Francisc.

Ştefan Stoica, 22.04.2025, 11:44
Papa Francisc s-a stins din viaţă luni, în a doua zi de Paşte, după 12 ani de pontificat, iar emoţia provocată de dispariţia sa a trecut frontierele lumii catolice şi chiar ale lumii creştine. În România, ţară majoritar ortodoxă pe care Francisc a vizitat-o, în mai 2019, la două decenii după vizita istorică a unuia din marii săi predecesori, Papa Ioan Paul al II-lea, vestea trecerii sale în nefiinţă a generat tristeţe.
„În aceste momente de doliu şi durere, transmit sincere condoleanţe credincioşilor catolici din România şi din întreaga lume, precum şi tuturor celor pentru care Papa Francisc a fost un far spiritual şi o sursă de speranţă. A fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate’, a scris preşedintele interimar, Ilie Bolojan, pe Facebook. El a menţionat că Papa Francisc a fost şi un prieten apropiat al poporului român, pe care l-a preţuit pentru profunzimea credinţei şi a spiritului său.
Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
“Am primit, cu adâncă tristeţe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă personalitate a creştinătăţii contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice. Împărtăşim durerea provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice”, se arată în mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, către Colegiul Cardinalilor de la Vatican.
În urmă cu 6 ani, Papa Francisc venea în România într-o vizită de stat, pastorală şi ecumenică, efectuată sub genericul ‘Să mergem împreună!’. S-a întâlnit, atunci, cu preşedintele şi premierul în funcţie, a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, a ţinut un discurs la Catedrala Naţională şi a rostit, în limba latină, rugăciunea „Tatăl Nostru”.
Tot în Bucureşti, Francisc a ţinut slujba la catedrala catolică Sfântul Iosif şi a salutat zecile de mii de oameni dornici să-l vadă. În a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc a oficiat o Liturghie Pontificală la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, într-o zonă din estul Transilvaniei locuită în majoritate de etnici maghiari şi unde are loc, anual, cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.
Ulterior, a vizitat Iaşiul, oraş din nord-est unde trăieşte o importantă comunitate de catolici români şi unde a binecuvântat copii, bătrâni şi bolnavi şi s-a rugat pentru tineri şi familii. La Blaj, în inima Transilvaniei şi a spiritualităţii româneşti, a condus ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri, prigoniţi şi torturati de regimul comunist. El s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai comunităţii rome, căreia i-a cerut iertare, în numele Bisericii, pentru discriminarea şi segregarea din istorie.
La plecare, Francisc a scris: „Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României care, în decursul istoriei, şi-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredinţez pe voi toţi şi mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinţei”.