România şi societatea bazată pe cunoaştere
Raport al ministrului Educaţiei: învăţământul preuniversitar, ineficient; risc de securitate naţională.

Roxana Vasile, 20.05.2025, 11:30
Fiecare ministru care a ocupat vremelnic, în ultimii circa 30 de de ani, fotoliul din fruntea Educației a vrut să își pună amprenta asupra acestui domeniu esențial pentru viitorul țării. Schimbările intempestive, de la un an la altul, sau reformele pe termen mediu dorite de un ministru, dar ulterior abandonate și înlocuite cu altele de către cei care i-au luat locul au făcut mai mult rău decât bine.
Se vorbește adesea de procentul mare de analfabeți funcțional în rândul elevilor români, adică despre acei copii care nu sunt capabili să-și folosească competențele de bază (citit-scris-calcul matematic) pentru a se angaja în activități de care ei sau comunitatea au nevoie și nici nu își pot dezvolta alte competențe. Or, România are nevoie să construiască o societate bazată pe cunoaştere, pentru că, numai astfel, speranţa de viaţă şi bunăstarea vor creşte – este de părere actualul ministrul interimar al Educaţiei, Daniel David, profesor universitar.
El a prezentat ‘Raportul de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu’. Propunerile de reforme sunt unele ghidate de date, altele de bune practici europene/internaţionale, iar altele de propriile reflecții ale oficialului. Deci, potrivit lui Daniel David, în prezent, educaţia este ineficientă în învăţământul preuniversitar, generând absolvenţi cu o calitate slabă a competenţelor, abandon şcolar mare şi analfabetism funcţional crescut, aspecte care devin risc de securitate naţională. De aceea – spune ministrul – este nevoie de o … reformă revoluţionară şi profundă în domeniu.
Învăţământul preuniversitar trebuie să eficientizeze dobândirea celor opt competenţe-cheie necesare pentru integrarea pe piaţa muncii sau continuarea studiilor, iar pentru asta este nevoie de o regândire a programelor şcolare pentru a se preda mai puţin, dar mai relevant.
Ministrul Daniel David: ʺEu cred că elementul-cheie ţine de curriculum, metodele de predare şi manual. În zona de curriculum, trebuie să predăm mai puţin, dar mai relevant şi cu impact mai mare pentru competenţele pe care le dorim în cazul copiilor, astfel încât aş vrea ca discuţia să meargă în această direcţie când vorbim despre ore, discipline şi încărcătura curriculară, iar numărul de ore ar trebui să nu iasă din logica unei medii la nivel european şi va trebui să regândim, practic, toate programele în această logică.ʺ
Cât despre sistemul de învăţământ superior, acesta ar trebui să aibă ca scop formarea de resursă umană înalt calificată care să îşi păstreze şi să îşi dezvolte competenţele prin învăţare pe tot parcursul vieţii. În viziunea ministrului interimar al Educaţiei, obligatorie este şi reformarea statutului profesorului – cadrele didactice ar trebui să fie mai bine plătite, dar să aibă de îndeplinit criterii de performanţă pentru care să fie evaluate periodic.