România, un pas către aderarea la OCDE
România este mai aproape de admiterea în OCDE.
Ştefan Stoica, 01.03.2024, 10:24
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a aprobat, săptămâna aceasta, primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget, a informat Ministerul Finanţelor de la Bucureşti. Este primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE, precizează sursa. Evaluarea a avut loc în decembrie anul trecut. În cadrul ei, ministerul Finanţelor a prezentat reformele întreprinse de România din perspectiva alinierii la politicile şi practicile OCDE în domeniul guvernanţei bugetare. Aceste refome vizează, în principal, eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare şi supravegherea eficientă a procesului bugetar.
Concret, au fost punctate progresele României prin raportare la 4 principii cheie care ghidează monitorizarea statelor candidate: eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea şi realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete; capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare existente şi viitoare şi de a aborda priorităţile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil; acurateţea şi accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparenţă şi responsabilitate; supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente şi existenţa unor mecanisme de implicare a cetăţenilor.
Potrivit ministerului Finanţelor, aderarea la această organizaţie internaţională este un pas vital pentru România în drumul către dezvoltare şi stabilitate economică. Aderarea, susţin Finanţele de la Bucureşti, nu este doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul şi bunăstarea românilor.
„A fi parte din OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunităţi uriaşe: atragerea investiţiilor străine, stimularea inovaţiei şi creşterea competitivităţii sunt doar câteva dintre avantaje” a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
„Suntem pe deplin implicaţi în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate şi suntem dornici să colaborăm cu experţii OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici şi practici OCDE”, a declarat reprezentantul Ministerului Finanţelor, în debutul evaluării.
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global. OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică, fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de Statele Unite pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, care deţin aproximativ 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.