Schimbări pe scena politică
Victoria candidatului autointitulat suveranist în turul unu al prezidenţialelor a generat mutări politice majore în România.

Ştefan Stoica, 06.05.2025, 12:15
Sistemul politic tradiţional se clatină după primul tur al alegerilor prezidenţiale, adjudecat de o manieră categorică de populistul ultranaţionalist George Simion, liderul AUR. Cu peste 40 de procente, Simion porneşte ca favorit în runda decisivă din 18 mai în faţa independentului Nicuşor Dan, primarul prooccidental al Bucureştiului, care a adunat jumătate din voturile primului.
Ieşirea din cursă a lui Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei guvernamentale PSD – PNL – UDMR, un nou eşec major pentru marile partide tradiţionale după cel de anul trecut înregistrat la prezidenţialele anulate, i-a determinat pe social-democraţi să iasă din coaliţie, despre care spun că nu mai are legitimitate. În consecinţă, liderul PSD Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea executivului. În locul său a fost desemnat premier interimar ministrul de Interne Cătălin Predoiu, lider, de altfel tot interimar, al PNL.
Miniştrii social-democraţi vor asigura, însă, interimatul pe funcţii alături de colegii liberali şi de cei de la UDMR, care rămân in guvern, un interimat ce nu poate dura mai mult de 45 de zile.
Pe de altă parte, PSD a luat decizia de a nu susţine public pe vreunul dintre cei doi candidaţi. Aceasta, în pofida apartenenţei sale la familia socialiştilor europeni şi, implicit, la marea familie a partidelor democratice de pe continent, care ar fi impus, spun comentatorii, o poziţionare fără rezerve alături de Nicuşor Dan.
Nu la fel a procedat PNL: Biroul Permanent Naţional al partidului a votat, în unanimitate, susţinerea candidatului independent Nicuşor Dan în turul doi al alegerilor prezidenţiale. „Trebuie oprit extremismul să ajungă la Palatul Cotroceni” (n.red – sediul preşedinţiei), a subliniat Cătălin Predoiu. Potrivit acestuia, ceea ce îi interesează pe românii în acest moment sunt două lucruri – ce se întâmplă cu alegerile prezidenţiale şi ce se întâmplă cu gestiunea ţării.
Din opoziţie, cea prooccidentală, liderul, – cum altfel dacă nu interimar ? – al USR, Dominic Fritz, a declarat că România se află într-o criză de stat, una a instituţiilor şi una de încredere şi că este de salutat dacă toate partidele încep un program de curăţare. Fritz asigură conducerea interimară a USR după demisia Elenei Lasconi, gest care a survenit luni, în urma scorului foarte mic obţinut de aceasta în competiţia prezidenţială. Elena Lasconi este aceeaşi care se califica, alături de extremistul Călin Georgescu, în turul al doilea al prezidenţialelor de anul trecut, anulate din cauza vicierii procesului electoral în favoarea celui din urmă. USR îl sprijină fără rezerve pe Nicuşor Dan în turul al doilea. Cele două componente ale binomului executiv, preşedinţia şi guvernul, au, în prezent, conduceri interimare. După 18 mai există şansa ieşirii din zodia provizoratului şi a incertitudinilor, însă într-un singur scenariu: victoria candidatului prooccidental.