Schimbările climatice – efecte directe şi indirecte
Bucureștiul a fost lovit de o furtună despre care specialiștii afirmă că se întâmplă o dată la un secol.

Bogdan Matei, 10.06.2025, 11:30
Bucureștiul a fost lovit, luni după-amiază, de o ploaie diluviană. Societatea care gestionează sistemul de canalizare al Capitalei României, Apa Nova, susține că un astfel de fenomen se întâmplă o dată la 100 de ani. Potopul n-a durat decât vreo câteva ore, dar cantităţile de precipitaţii au depăşit 43 de litri pe metru pătrat, izolat 70, iar în unele zone chiar şi 120 de litri.
Din cauza furtunii, zborul companiei de stat TAROM de la Paris şi cursa operatorului privat Eurowings de la Stuttgart, care ar fi trebuit să aterizeze la București-Otopeni, au fost redirecţionate spre Constanţa. Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi, și zborul TAROM Cluj Napoca – Bucureşti a fost trimis la Craiova, pentru a aştepta îmbunătăţirea condiţiilor meteo din Capitală. Mai multe zboruri au decolat de la Bucureşti cu întârziere de câteva zeci de minute. Traficul pe un tronson de autostradă a fost temporar oprit.
În oraş, zeci de copaci au căzut pe străzi şi bulevarde, unii peste maşini parcate. Au fost blocate artere importante, s-au rupt fire de electricitate, tramvaie şi troleibuze nu au putut circula o vreme. Unul dintre cele mai vechi și populare mall-uri din București a fost, literalmente, inundat, iar clienții pe care ploaia i-a prins înăuntru călcau prin bălți pe holuri.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă spune că au fost înregistrate peste 800 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Bucureștiul a revenit la viață, după ce echipele Apa Nova a acţionat la capacitate maximă pentru evacuarea apei acumulate în punctele critice ale oraşului.
Continuă, în schimb, calvarul oamenilor de la Praid, unde rămâne incertă soarta celebrei saline, inundată de câteva săptămâni de apele unui părâiaș, Corund, ce părea inofensiv. O tehnologie modernă va fi folosită pentru devierea cursului de apă. Soluţia a fost propusă de experţii români şi străini care sunt acolo şi se referă la impermeabilizarea albiei.
Prefectura județului Harghita a anunţat că detaliile tehnice urmează să fie stabilite la o şedinţă la care vor participa proiectantul devierii temporare, constructorul, expertul hidrolog şi reprezentanţi ai companiei SALROM, care gestionează zăcămintele de sare din țară.
Riscul unei surpări majore a silit autoritățile să recurgă la evacuarea unei părți din localnici. Minerii care exploatau zăcământul de sare au rămas fără obiectul muncii, dar își vor primi salariile până la sfârșitul acestui an. Zona turistică a salinei a fost, la rându-i închisă, iar restaurantele și pensiunile din jur, care aveau foarte mulţi clienți anual, sunt pândite de faliment.
Din cauza salinității, apa din râul Târnava Mică, în care se varsă Corundul, este în continuare nepotabilă, anunţă autorităţile. În aceste condiţii, populaţia este sfătuită să folosească apa de la robinet doar pentru spălat. Pentru consum se distribuie recipiente speciale. Starea de alertă la Praid a fost prelungită pentru încă 30 de zile.