Scutul de la Deveselu – 9 ani
Parteneriartul Strategic dintre România şi Statele Unite funcţionează fără greş, în pofida intoxicărilor rostogolite în spaţiul public.
Bogdan Matei, 26.05.2025, 11:30
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a marcat împlinirea a nouă ani de la instalarea sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, din sudul României.
Într-o postare pe o reţea de socializare, reprezentanţa diplomatică a subliniat că elementele sistemului de apărare reprezintă o etapă importantă în Parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România.
Sursa aminteşte că acest sistem de ultimă generaţie joacă un rol vital în arhitectura de apărare antirachetă a NATO şi că, de la activarea sa, a sporit securitatea şi capacitatea de descurajare pe flancul estic al alianţei.
Ambasada adaugă că la Deveselu colaborarea dintre forţele americane şi cele române demonstrează puterea Alianţei, precum şi angajamentul comun pentru stabilitatea regională.
Explicit şi reconfortant, comunicatul e în măsură să spulbere angoasele alimentate, defel inocent, în spaţiul public autohton, privind o dezangajare militară a Statelor Unite din Europa, inclusiv din România, pe care ar fi decis-o noua administraţie republicană de la Washington.
Cea mai recentă mostră, distribuită pe platformele TikTok, YouTube şi Facebook, face referire tocmai la aşa-zise „decizii” oficiale, comunicate de autorităţile Statelor Unite, cu privire la retragerea totală a militarilor americani dislocaţi în România, inclusiv la retragerea sistemului antirachetă Aegis Ashore.
Aceste informaţii sunt false şi nu au niciun fundament real – precizează ministerul Apărării (MapN) de la Bucureşti. Potrivit sursei, militarii americani dislocaţi în România, ca parte a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO, în baza parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România, îşi desfăşoară activitatea normal.
Sistemul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu îşi desfăşoară, de asemenea, activitatea în parametrii planificaţi, ca parte a scutului antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice.
Din analiza mediului informaţional, este de aşteptat ca acţiuni de dezinformare de acest gen, care vizează subiecte de securitate şi apărare naţională, să continue şi în perioada imediat următoare – avertizează MapN, care demontează şi o altă intoxicare rostogolită în spaţiul public.
Un text ce încearcă să imite un comunicat de presă al ministerului anunţă restricţionarea circulaţiei cetăţenilor de sex masculin cu vârste între 18 şi 65 de ani, ca urmare a instituirii stării de mobilizare în România.
„Dezminţim categoric autenticitatea acestui document, (care) conţine informaţii false şi alarmiste, menite să creeze panică şi confuzie în rândul populaţiei” – clarifică MapN, care adaugă că se continuă, astfel, seria de acţiuni menite a spori teama generată de războiul de agresiune pe care Federaţia Rusă îl desfăşoară în prezent în Ucraina vecină României.
Ministerul Apărării anunţă va sesiza cu celeritate autorităţile judiciare, în temeiul articolului din Codul Penal privind comunicarea de informaţii false, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani.