Şefa diplomaţiei române la Chişinău
România îşi reiterează susţinerea fermă faţă de Republica Moldova vecină

Bogdan Matei, 23.07.2025, 11:44
Creată pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene anexate de Uniunea Sovietică stalinistă în vara anului 1940, actuala Republică Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de Moscova pe 27 august 1991. În aceeaşi zi, România devenea prima ţară din lume care recunoştea statalitatea noului său vecin. Ulterior, Bucureştiul a fost cel mai consecvent şi mai energic susţinător al Chişinăului, fie în ceea ce priveşte rezistenţa faţă de imixtiunile ruseşti, fie, în anii din urmă, în procesul de integrare europeană.
Vizitele la început de mandat în republica vecină sunt, de zeci de ani, o cutumă pentru preşedinţii, premierii sau miniştrii români de Externe. Marţi, a fost rândul noii şefe a diplomaţiei de la Bucureşti, Oana Ţoiu, să meargă într-o vizită oficială la Chişinău, unde a fost primită de preşedinta Maia Sandu şi a avut întrevederi cu premierul Dorin Recean, cu omologul Mihai Popşoi şi cu preşedintele legislativului, Igor Grosu.
Agenda discuţiilor a vizat procesul de aderare a Chişinăului la Uniunea Europeană, progresul proiectelor bilaterale de cooperare în domeniul energiei şi infrastructurii, consolidarea stabilităţii şi rezilienţei Republicii Moldova, precum şi a legăturilor comerciale dintre cele două state. Un alt subiect a privit îmbunătăţirea infrastructurii de trecere la frontieră.
Potrivit corespondenţilor Radio România, ministrul Oana Ţoiu a reiterat angajamentul ferm al preşedintelui Nicuşor Dan, al premierului Ilie Bolojan şi al întregului Guvern de la Bucureşti pentru susţinerea autorităţilor de la Chişinău în procesul de integrare europeană.
„Sunt onorată să fiu într-un loc atât de conectat de România, cu multiple legături comune. Suntem uniţi de aceeaşi limbă, de o istorie şi de tradiţii comune şi, mai ales, de un viitor comun în Uniunea Europeană” – i-a spus Oana Ţoiu ministrului Mihai Popşoi. Acesta a declarat, la rându-i, că „vizita confirmă legătura profundă şi cu adevărat specială” dintre cele două state.
„Relaţiile noastre se bazează pe un dialog strategic solid şi pe o agendă ambiţioasă de viitor, orientată spre consolidarea cooperării bilaterale, dezvoltarea economică şi integrarea europeană. Sprijinul multidimensional al României este esenţial în transformarea şi integrarea europeană a Republicii Moldova” – a mai spus şeful diplomaţiei de la Chişinău.
Pentru Republica Moldova urmează, pe 28 septembrie, alegeri parlamentare, considerate decisive nu doar din perspectivă politică, ci şi geopolitică. După o guvernare cu rezultate amestecate, popularitatea actualei administraţii pro-occidentale s-a erodat vizibil. Iar alternativa care se conturează, reprezentată de blocuri politice asumat pro-moscovite, ar putea anula ani de eforturi pe drumul spre Europa.