Situaţia de la salina Praid continuă să se deterioreze
Opt experţi internaţionali lucrează alături de specialişti români la Salina Praid, unde situația este în continuare dramatică în urma inundațiilor.

Corina Cristea, 06.06.2025, 11:33
Situația de la Praid, unde pârâul Corund a străpuns albia și s-a infiltrat în salină și în exploatarea de sare din subteran, rămâne încă sub un mare semn de întrebare. Au fost instalate trei staţii seismice pentru a ajuta la monitorizarea Salinei şi anticiparea unei eventuale prăbuşiri a planşeului vechii mine, iar autoritățile au decis să devieze permanent cursul Corundului, pentru a nu mai afecta pe viitor Salina Praid, care este în prezent complet inundată. Lucrările de deviere se vor încheia la 1 iulie, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
În același timp, cele 4 milioane de metri cubi de apă din interior vor fi evacuate într-un lac artificial sărat, au mai transmis autorităţile. Între timp, craterele din perimetrul minei vechi s-au extins, însă nu pun în pericol activităţile care se desfăşoară acolo şi nici nu au apărut altele noi. Salina a fost închisă încă din data de 6 mai, din cauza infiltraţiilor produse în urma ploilor abundente, iar în prezent aproximativ 50.000 de persoane care locuiesc în aval de comuna Praid nu mai beneficiază de apă potabilă, din cauza concentraţiilor foarte mari de cloruri din pârâul Corund şi râul Târnava Mică, în urma inundaţiilor. Zeci de oameni care au gospodării în zonă sunt în continuare evacuaţi, însă au acces la acestea ziua, pentru activităţi curente.
Între timp, debitul pârâului Corund este în scădere, salinitatea măsurată pe Târnava Mică nu a crescut, dar monitorizarea parametrilor se va face în continuare de două ori pe zi, pe toată durata stării de alertă, spun autoritățile. La faţa locului a venit și o echipă de experţi din Spania, Germania, Olanda şi Ungaria, care lucrează alături de experţi români în minerit, geodezie, infrastructură şi mediu. Comisia Europeană a anunțat că echipa va fi desfăşurată timp de o săptămână pentru a ajuta la analiza situaţiei pe teren la Salina Praid, după ce autorităţile române au activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, solicitând experţi specializaţi în mecanica rocilor şi minei de sare.
Însoţită de un ofiţer de legătură din cadrul Centrului de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al UE, echipa lucrează, de asemenea, alături de colegii români pentru a pune la punct o foaie de parcurs pentru readucerea minei la starea sa normală şi pentru a evalua riscurile potenţiale pentru zona locuită de deasupra minei. Dincolo de dezastrul ecologic, închiderea definitivă a salinei sau surparea ei ar avea efecte şi pe plan economic. Numai anul trecut salina a fost vizitată de 600.000 de oameni, adică o medie de 1.600 de bilete vândute zilnic, iar fiecare zi în care rămâne închisă, înseamnă pierderi de 90.000 de lei (circa 18000 de euro), vorbind aici doar de partea turistică.