Un independent câştigă preşedinţia României
Actualul primar al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a câştigat, duminică, turul decisiv al alegerilor prezidenţiale.
Ştefan Stoica, 19.05.2025, 11:59
Nicuşor Dan, un matematician de 55 de ani care s-a lansat în arena publică luptând cu mafia imobiliară care desfigura arhitectural Bucureştiul, va fi preşedintele României. Duminică, în turul al doilea al alegerilor pentru funcţia supremă, el a reuşit, graţie unei prezenţe foarte bune la urne, să recupereze handicapul celor 20 de procente care-l despărţeau de liderul AUR, George Simion, după primul tur şi să-l învingă pe acesta la o diferenţă de peste 830.000 de voturi. Este victoria celor care doresc o schimbare profundă a României, a declarat Nicuşor Dan în discursul susţinut în apropierea Primăriei Generale a Capitalei, pe care o va părăsi acum pentru fotoliul prezidenţial.
Nicuşor Dan: „E victoria voastră, să ştiţi! E victoria a mii şi mii de oameni care au făcut campanie zilele astea, care au crezut că România poate să se schimbe în direcţia corectă. România începe o nouă etapă şi are nevoie de fiecare dintre dumneavoastră, are nevoie de specialişti care să se implice în diferite politici publice, are nevoie de oameni în societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică şi aşa cum aţi dovedit că puteţi să faceţi campania asta, vă rog să continuaţi să activaţi pentru România.”
Nicuşor Dan este al doilea primar al Bucureştiului care devine preşedinte, după Traian Băsescu, însă este primul care o face din postura de independent. El şi-a anunţat candidatura în decembrie, imediat după ce Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale din cauza vicierii procesului electoral ca urmare a ingerinţelor externe în favoarea extremistului prorus Călin Georgescu. Dan pledează în favoarea unei schimbări profunde a statului, afectat de corupţie şi ineficienţă administrativă, schimbare operabilă, însă, în cadru democratic, cu respectarea instituţiilor legitime, a apartenenţei ţării la Uniunea Europeană şi la NATO şi a angajamentelor pe care România şi le-a asumat.
Este ceea ce-l desparte de fostul său adversar, un naţionalist radical şi populist care califică decizia CCR de anulare a scrutinului prezidenţial de anul trecut drept lovitură de stat, critică fără nuanţe Uniunea Europeană pe motiv că ar impune o agendă globalistă şi doreşte oprirea ajutorului pentru Ucraina. Şi mai e ceva ce-i face atât de diferiţi pe Dan şi Simion: primul e un om de acţiune care a reechilibrat bugetar Bucureştiul şi i-a redat atractivitatea pentru investiţii, în vreme ce al doilea s-a remarcat exclusiv prin agresivitate verbală şi chiar fizică şi propagarea unor idei toxice cu privire la politicile publice. Este diferenţa dintre un matematician cu doctorat la Sorbona şi un radical de dreapta provenit din mişcarea huliganilor din galeriile de fotbal. Pentru Nicuşor Dan şi premierul pe care îl va propune, urgenţa o reprezintă formarea unei echipe executive capabilă să îndepărteze riscurile unui derapaj bugetar major şi să readucă economia pe creştere robustă.