Un nou preşedinte în România
România are un nou președinte – Nicușor Dan – fostul primar al Bucureștiului.
Daniela Budu, 26.05.2025, 12:30
După șase luni de incertitudine politică și tensiuni sociale, România are, începând de luni, 26 mai 2025, un nou președinte învestit – independentul Nicușor Dan, un matematician de 55 de ani, câștigător anul trecut în iunie al unui nou mandat de primar general al Capitalei.
Totul a început cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, care a trimis în finala ce trebuia să se desfășoare pe 8 decembrie 2024 două nume surpriză: fosta șefă a USR, Elena Lasconi și independentul prorus Călin Georgescu. Apoi, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a decis să anuleze alegerile prezidențiale din cauza vicierii procesului electoral ca urmare a ingerinţelor externe în favoarea extremistului prorus și a cerut reorganizarea procesului electoral în întregime.
Guvernul de la București a decis noi alegeri prezidențiale pe 4 mai 2025, când au luptat pentru funcția supremă 11 candidați. Printre ei, și Nicușor Dan, căruia nu i se dădeau multe șanse atunci, în condițiile în care liderul ultranaţionalist si populist al AUR, George Simion, era sprijinit și de votanții lui Călin Georgescu, iar coaliția PSD-PNL-UDMR îl sprijinea pe Crin Antonescu, candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009.
Nicușor Dan a intrat la limită în turul al doilea din 18 mai, având în vedere că în primul tur a avut circa 21% din voturi, ceea ce reprezenta jumătate din procentele lui George Simion. În turul doi însă, fostul primar al Capitalei a obținut 53,6% din voturi, graţie și prezenţei foarte bune la urne, iar contracandidatul său 46,4%. Iar victoria sa a fost interpretată ca o reafirmare a angajamentului României față de valorile democratice și europene.
Acum, după învestirea în funcția de președinte al României, Nicușor Dan trebuie să înceapă consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern, care să ia măsurile necesare în primul rând pentru reducerea deficitului bugetar uriaș. România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% și cel mai mare dezechilibru fiscal de la criza din 2009.
Recent, într-un interviu pentru Financial Times, Nicușor Dan a declarat că România va trebui să taie cheltuielile cu 6 miliarde de euro în acest an, iar un deficit bugetar realist este de 7,5% din Produsul Intern Brut. Cât privește Taxa pe valoarea adăugată, el a spus încă din campanie că nu se va majora.
Programul său prezidențial, intitulat „România Onestă”, propune o serie de reforme ambițioase în domenii precum politica externă, apărare, economie, educație, sănătate și mediu, vizând modernizarea și dezvoltarea sustenabilă a țării. În domeniul educației, programul său include măsuri pentru îmbunătățirea calității învățământului și reducerea abandonului școlar, în special în regiunile defavorizate. În ce privește sănătatea, programul vizează modernizarea infrastructurii medicale și asigurarea accesului echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii.
În ansamblu, viziunea economică a lui Nicușor Dan mizează pe o combinație de intervenție strategică a statului în domenii cheie, modernizarea administrației publice și crearea unui climat de afaceri stabil și atractiv pentru investiții. În plan extern, noul președinte al României a subliniat angajamentul ferm al țării față de valorile europene și parteneriatele strategice, inclusiv continuarea sprijinului pentru Ucraina vecină.