Vizita noului ministru de externe al Republicii Moldova
Recent învestit, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Mihai Popşoi, a făcut la Bucureşti prima sa vizită peste hotare.
Bogdan Matei, 07.02.2024, 11:59
Enclavă între România şi Ucraina invadată de trupele ruse, Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin – a afirmat, marţi, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, la întâlnirea cu omologul său de la Chişinău, Mihai Popşoi, care a făcut la Bucureşti prima sa vizită peste hotare de la preluarea mandatului. Potrivit Luminiței Odobescu, ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru administraţia pro-occidentală de la Chişinău, confruntată cu un val nemaiîntâlnit de acţiuni de destabilizare şi de provocări,puse la cale de oamenii Moscovei. Candidatăla admiterea în Uniunea Europeană, Republica Moldova a primit, în decembrie, acceptul Bruxellesului de a începe negocierile de aderare. Şi, ca de fiecare dată, România e cel mai energic şi consecvent susţinător al acestui proiect.
Luminiţa Odobescu Din nefericire pentru cei care finanţează astfel de planuri şi din fericire pentru Republica Moldova, Chişinăul a rezistat şi va rezista. Îşi consolidează capacităţile instituţionale, este în plin proces de reforme şi, mai ales, este ferm ancorat în parcursul său european.
Şefa diplomaţiei de la Bucureşti a reiterat susținerea României pentru integrarea europeană a statului vecin, majoritar românofon.
Mihai PopşoiAcum, în acest context, am fost asigurat încă o dată că România va continua să ne acorde sprijin prioritar, cuprinzător şi solid în proiectele care vizează consolidarea securităţii energetice, dezvoltarea infrastructurii, avansarea pe parcursul de integrare europeană, precum şi dezvoltarea capacităţilor instituţionale pentru implementarea eficientă a reformelor în Republica Moldova.
Continuarea şi consolidarea relaţiilor strategice cu România în toate domeniile este o prioritate pentru Republica Moldova – a fost mesajul pe care ministrul Popşoi i l-a transmis şi premierului român, Marcel Ciolacu, care a pledat, la rândul său, pentru dezvoltarea de proiecte comune, în interesul cetăţenilor din cele două state. Acestea vizează, între altele, interconectarea energetică, precum şi aceea din domeniul transporturilor, atât rutier, cât şi feroviar. România, a mai afirmat Mihai Popşoi, rămâne pe primul loc în calitate de partener comercial al Republicii Moldova, este în topul clasamentelor principalilor investitori de acolo, iar numărul întreprinderilor româneşti din statul vecin e în creştere.
Pe de altă parte, atât responsabilii politici de la București, cât şi cei de la Chişinău reafirmă că agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o violare gravă a dreptului internaţional, iar victoria Kievului este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre.