Jurnal românesc – 01.04.2024
Veniturile şi nivelul de trai sunt considerate principala problemă care ar trebui abordată cu prioritate de guvern, 21% dintre alegători indicând acest lucru, potrivit unui sondaj CURS dat publicităţii în România.
Corina Cristea, 01.04.2024, 12:42
Veniturile şi nivelul de trai sunt considerate principala problemă care ar trebui abordată cu prioritate de guvern, 21% dintre alegători indicând acest lucru, potrivit unui sondaj CURS dat publicităţii în România. Urmează sănătatea, corupţia, pensiile speciale, inflaţia şi locurile de muncă. Din sondaj reiese că 47% dintre cei intervievaţi consideră că localitatea în care trăiesc se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună, în timp de 46% au o părere opusă. În privinţa alegerilor locale, 35% dintre cetăţeni au indicat că ar vota PSD, 21% – PNL, 13 – AUR, la egalitate cu Alianţa Dreapta Unită. Potrivit cercetării, la alegerile europarlamentare, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar vota Alianţa PSD-PNL,14 procente- Dreapta Unită, şi tot 14% AUR. Sondajul CURS a fost realizat la nivel naţional, la finalul lunii martie, pe un eşantion de 1.067 de respondenţi, marja maximă de eroare fiind de +/-3%.
O mare operațiune de promovare a României ca destinație turistică se defășoară în această perioadă în Italia. Astfel, timp de 14 zile, între 26 martie şi 8 aprilie, în cadrul campaniei „Italia, lasă-te surprinsă de România”, mai multe imagini cu Castelul Peleş, Mănăstirea Suceviţa şi Transfăgărăşan sunt afişate pe 2 tramvaie şi 100 de panouri publicitare aflate în 67 de staţii de metrou din Milano, precum şi pe 90 de autobuze urbane din Roma. Apoi, timp de 21 zile, între 27 martie şi 16 aprilie, cele 90 de autobuze urbane, colantate integral pe spate cu cele trei trei imagini, vor traversa punctele turistice importante din Roma, iar timp de 28 zile, între 28 martie şi 24 aprilie, trecătorii vor putea admira aceleaşi trei imagini, care vor fi afişate pe 2 tramvaie urbane din Milano, acestea fiind decorate integral, pe ambele laturi.
„Alegerea Romei şi a oraşului Milano ca locaţii pentru campanie nu este întâmplătoare: ambele sunt centre culturale şi economice importante, cu o istorie bogată şi legături strânse cu România. Mai mult, Italia este considerată ca fiind o piaţă prioritară, în cursul anului trecut clasându-se pe locul al doilea în topul ţărilor emiţătoare de turişti pentru ţara noastră”, explică ministerul Turismului într-un comunicat.
Turismul românesc a înregistrat în ultimele şase luni o creştere de 27% a rezervărilor de vacanţe la mare pentru sezonul estival, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele unui touroperator. În acest context, numeroşi hotelieri au decis să prelungească şi în luna aprilie programul „Înscrieri Timpurii”, lansat în octombrie 2023, program în cadrul căruia reducerile ajung până la 40%. Analiza datelor înregistrate arată că staţiunile cele mai căutate sunt Eforie Nord, Mamaia şi Neptun-Olimp, iar durata medie a sejurului este de şase nopţi. În ceea ce priveşte costul unui pachet turistic, un român a plătit, în medie, 3.200 lei (circa 650 de euro) pentru o vacanţă la mare.
Centrul de Permanenţă din Nădlac, unde se află cea mai circulată frontieră rutieră din România, s-a deschis pe 1 aprilie. Unitatea medicală, care funcţionează lângă SMURD, va fi deschisă de luni până vineri, între orele 15.00 – 8.00, şi non-stop în weekend şi în zilele de sărbători legale. La Centrul de Permanenţă Nădlac se vor trata urgenţele uşoare, se va administra medicaţia injectabilă şi perfuzabilă necesare tratamentului recomandat de medicul de familie sau medicul specialist şi se vor elibera scrisori şi prescripţii medicale. De asemenea, se vor asigura îngrijiri post intervenţii chirurgicale de tipul suprimării firelor de sutură, efectuarea de pansamente şi schimbarea pansamentelor chirurgicale. De aceste servicii poate beneficia absolut oricine are o urgenţă medicală, indiferent dacă este asigurat sau nu în sistemul public.
Un nou sistem de verificare a documentelor de călătorie a fost operaţionalizat odată cu aderarea României la Schengen cu frontierele aeriene şi maritime. Noua aplicaţie, eDAC, îi ajută pe poliţiştii de frontieră la verificarea documentelor. Mai exact, „poliţistul de frontieră va putea vedea imediat dacă documentele de identitate sunt valabile şi autentice.
Totodată, va putea vedea dacă pe numele persoanelor există restricţii de părăsire a localităţii sau a ţării ori dacă fac obiectul unui mandat de arestare naţional sau internaţional, în sensul în care cetăţenii pot fi oricând opriţi după controlul de securitate pentru o verificare poliţienească în acest sens, cu ajutorul acestei aplicaţii”, precizează surse ale Ministerului de Interne. Noua aplicaţie va fi folosită atât în activităţile curente, cât şi în punctele de acces din instituţii şi la ghişeele destinate publicului, datele personale afişate pe aceste dispozitive beneficiind de toată protecţia oferită de aplicaţiile utilizate de instituţiile publice.