Jurnal românesc – 02.07.2020
Românii care intenţionează să călătorească în Grecia pe cale rutieră în perioada 1-15 iulie au la dispoziţie doar punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativităţii completării formularului electronic Passenger Locator Form, prin intermediul căruia autorităţile elene pot asigura evidenţa celor care se deplasează în această ţară. De asemenea, la intrarea pe teritoriul Greciei sunt efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic.
Sorin Iordan, 02.07.2020, 11:34
MAE precizează că măsurile generale de prevenţie, precum purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi distanţarea fizică rămân obligatorii. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302 106 77 40 35 şi Consulatului General al României de la Salonic +302 310 34 00 88. De asemenea, pentru situaţii de urgenţă există linia telefonică specială a misiunii diplomatice a României în Grecia +306 978 99 62 22 şi a Consulatului General al României de la Salonic +306 946 04 90 76. Ministerul de Externe recomandă consultarea paginilor de internet mae.ro, atena.mae.ro, salonic.mae.ro şi le reaminteşte românilor care se deplasează în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii actualizate şi sfaturi de călătorie.
Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, s-a aflat într-o vizită oficială de 6 zile în Grecia la finalul lunii iunie. Secretarul de stat s-a întâlnit, la Atena, cu reprezentanți ai comunității românești cu care a discutat despre proiectele DRP, despre cea de-a doua sesiune de finanțare nerambursabilă precum și despre pachetul de măsuri pentru informarea și protejarea drepturilor și libertăților românilor din afara granițelor țării. Demnitarul a vizitat apoi asociațiile care au beneficiat de finanțare din partea DRP și în cadrul cărora funcționează școli românești. Este vorba despre Școala de limba română din cadrul Asociației interculturale româno-elene „DACIA”, Școala în limba română Elena Rosetti-Cuza din cadrul Asociației femeilor românce din Grecia, Comunitatea Română „Sfântul Ștefan Cel Mare”, Centrul cultural și educativ românesc din cadrul Asociației Culturale „Armonia” și Asociația Socio-Culturală „Redescoperă România”, unde învață peste 500 de copii.
Secretarul de stat a punctat nevoia de menținere și promovare a limbii române ca element identitar și i-a felicitat pe fondatorii acestor proiecte educaționale pentru că s-au adaptat rapid condițiilor impuse de criza sanitară. Delegaţia DRP a făcut o donație de cărți pentru elevii Școlii Românești de Week-end din Salonic, care participă la cursuri de limbă, cultură și civilizație românească şi a participat la sărbătoarea Zilei Universale a Iei.
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează proiectul online „La muzeu în România: comori unicat din patrimoniul românesc”, în cadrul căruia prezintă o serie de materiale video, dedicate publicului din Spania, despre cinci muzee din România, recunoscute pe plan internațional pentru valoarea inestimabilă a colecțiilor de patrimoniu. Este vorba despre Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național al Literaturii din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța şi Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Totodată, este prezentat şi un material special despre Ateneul Român, prima și cea mai reprezentativă scenă muzicală a României. La 1 iulie a fost lansat materialul despre Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a cărui colecţie numără aproximativ 200.000 de obiecte de patrimoniu şi a cărui bibliotecă reuneşte circa 70.000 de volume. Documentarele, realizate în limba română cu subtitrare în limba spaniolă, sunt disponibile pe pagina de Facebook, pe contul de Twitter și pe canalul de YouTube al ICR Madrid.
Institutul Cultural Român de la Madrid a continuat seria de episoade cu români de succes care locuiesc și activează în Spania și care au reușit să se remarce în mediul cultural iberic în diverse domenii artistice. Proiectul intitulat „Din lumea artelor… cu români din Spania” a avut-o invitată, pe 30 iunie, pe actrița Mariana Achim, care trăieşte de 20 de ani în Spania şi a jucat în mai multe seriale de televiziune de succes, dar și în producţii pentru marele ecran. În cadrul proiectului, au mai fost prezentaţi pictoriţa Anka Moldovan, fotograful Marius Ionuț Scarlat, regizorul Mario Mocanu, violonistul Marian Moraru, poetul Gelu Vlașin, pictorul Vasile Valentín Both, scriitoarea Alina Daniela Popescu şi pictoriţa Roxana Irimia. Materialele, realizate în limba spaniolă, sunt lansate în fiecare marţi şi joi şi pot fi vizionate atât pe site-ul ICR Madrid, cât și pe paginile de Facebook și Twitter ale reprezentanţei culturale româneşti din capitala Spaniei.