Jurnal românesc – 07.01.2022
Ministerul de Externe informează că personalul Ambasadei României în Kazahstan este în siguranţă, iar misiunea diplomatică a este în contact cu cei aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în această ţară, în principal specialişti şi experţi angajaţi de companii private. MAE arată că, până în prezent, au fost primite două solicitări de informaţii privind programul zborurilor companiilor aeriene şi precizează că ambasada ţării noastre la Nur-Sultan este pregătită să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitările existente. Cetăţenii români din Kazahstan care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică permanentă a Ambasadei României +77 771 92 64 64. Bucureştiul mai transmite că a urmărit şi urmăreşte îndeaproape evoluţiile recente din Kazahstan, unde în ultimele zile a fost introdusă starea de urgenţă din cauza protestelor de masă, însoţite şi de violenţe, pe fondul unor revendicări socio-economice. În conformitate cu poziţia Uniunii Europene cu privire la aceste evoluţii, MAE român subliniază importanţa soluţionării paşnice şi prin dialog intern a situaţiei din Kazahstan şi face apel la evitarea violenţelor şi a incitării la violenţă.
Sorin Iordan, 07.01.2022, 11:15
Gheorghe-Florin Cârciu este noul secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Decizia, luată de prim-ministrul Nicolae Ciucă, a fost publicată în Monitorul Oficial. Florin Cârciu este un om de afaceri, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, filiala Satu Mare. El îl înlocuieşte la vârful Departamentului pe Mihai Şerban, care a condus interimar instituţia din septembrie 2021, după revocarea din funcţie a Oanei Ursache ca urmare a ieşirii de la guvernare a Ununii Salvaţi România. Numirea lui Florin Cârciu este absolut nepotrivită, a declarat vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Robert Sighiartău. Avem nevoie de un mare program pentru românii din diaspora pentru a-i stimula să se reîntoarcă acasă. Nu vor reveni toţi, dar cred că putem face mult mai mult decât s-a făcut până acum, a spus parlamentarul liberal. El consideră că numirea unui social-democrat la şefia Departamentului pentru Românii de Pretutindeni este o imensă eroare politică şi a anunţat că va cere remedierea acesteia în prima şedinţă a Biroului Executiv al PNL.
Românii vaccinaţi cu schema completă şi minorii nu mai trebuie să prezinte un test COVID negativ la intrarea în Anglia, dar, ulterior sosirii, trebuie să facă un astfel test, transmite Ambasada României în Marea Britanie. De asemenea, persoanele inoculate nu mai sunt obligate să se autoizoleze până la sosirea rezultatului testului din ziua a doua. Începând din 9 ianuarie, persoanele vaccinate şi copiii de peste 5 ani pot opta pentru varianta unui test rapid antigen în loc de test PCR. Un test PCR este necesar, însă, dacă testul rapid este pozitiv. Reprezentanţa diplomatică românească la Londra menţionează că rămâne valabilă obligativitatea pentru toate persoanele, vaccinate sau nevaccinate, de a completa cu maximum 48 de ore înainte de sosire, formularul de localizare disponibil pe site-ul guvernului britanic gov.uk. Pentru persoanele nevaccinate, regulile de intrare pe teritoriul Regatului Unit rămân neschimbate şi anume prezentarea la intrare a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie, rezervarea şi achitarea, anterior sosirii, a pachetului de două teste tip PCR, pentru ziua a doua şi a opta, şi efectuarea unei perioade de 10 zile de autoizolare la adresa declarată la sosire.
Polițiștii din Vaslui şi cei din câteva regiuni ale Republicii Moldova vor patrula în comun pe drumurile din zona de frontieră, în special pentru a preveni și combate conducerea cu viteză excesivă și în stare de ebrietate, transmite Radio Chişinău. Măsura va intra în vigoare în urma semnării unui acord între Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui şi Inspectoratul Național de Securitate Publică din Republica Moldova. Proiectul se va desfăşura în Vaslui și Huși, pe partea românească a frontierei, şi în Cahul, Hîncești și Ungheni, de cealaltă parte a Prutului. Patrularea comună a traseelor din zona de graniţă va înlesni acordarea de sprijin operațional transfrontalier. Un alt obiectiv al proiectului este consolidarea capacităților serviciilor de patrulare în România şi Republica Moldova. În acest sens, cu ajutorul Uniunii Europene, Chişinăul a achiziţionat patru mașini de patrulare dotate cu tehnică modernă de detecţie.