Jurnal românesc – 08.05.2025
La Galeria ICR Tel Aviv este programat pe 8 mai vernisajul expoziţiei de fotografii 'Naturalia' care cuprinde lucrări ale artistei israeliene cu origini româneşti, conf. univ. dr. Ruth Oren.
Daniela Budu, 08.05.2025, 11:00
La Galeria ICR Tel Aviv este programat pe 8 mai vernisajul expoziţiei de fotografii ‘Naturalia’ care cuprinde lucrări ale artistei israeliene cu origini româneşti, conf. univ. dr. Ruth Oren. În cadrul manifestării, alături de artistă, vor lua cuvântul Adrian Brîncoveanu, Consul General al României la Haifa, precum și jurnaliști și profesori de la universități din Israel.
Expoziţia conţine imagini grupate pe două teme: peisaj natural şi natura în sfera domestică. Proiectul fotografic cuprinde peisaje surprinse în România şi Israel, ce înfăţişează natura în diverse ipostaze exprimând – cu ajutorul limbajului fotografic, unghiurilor, mişcării, compoziţiei, jocului de lumini şi umbre, jocului de culoare – ciclurile vieţii.
Fost conferenţiar la Universitatea din Haifa, dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică şi cea academică, în domeniul fotografiei şi al comunicării vizuale. S-a născut în România în anul 1949 şi a emigrat în Israel în 1961. Este licenţiată în Istoria Teatrului, precum şi în Limba şi Literatura Ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, având un masterat în media şi jurnalism la aceeaşi universitate, precum şi titlul de doctor de la Universitatea din Haifa. Pe lângă activitatea artistică şi academică, Ruth Oren colaborează ca jurnalist cu diverse publicaţii din Israel şi România.
De Ziua Europei (9 mai) şi a Independenţei României (10 mai), în săptămâna în care se împlinesc 70 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui compozitor George Enescu (4 mai 1955), Institutul Cultural Român de la Beijing alături de Teatrul Muzical Ambasadorii din Bucureşti organizează trei concerte de muzică clasică, românească şi europeană, în săli de spectacol din Beijing şi din provincie (Yangzhou – Gaoyou).
În primul recital, pe 9 mai, ambasadorii muzicali români vor fi parte a spectacolului organizat de reprezentanţa Delegaţiei Europene la Beijing, de Ziua Europei, alături de artişti din alte şase ţări din Uniunea Europeană (Italia, Austria, Croaţia, Cehia, Olanda şi Ungaria). Timp de 30 de minute, artiştii lirici români vor prezenta piese de George Enescu, precum şi alte piese din opera clasică europeană.
În al doilea și al treilea concert, de Ziua Independenţei României, pe 10 mai, și duminică, pe 11 mai, vor fi interpretate, de asemenea, melodii semnate de George Enescu și melodii din muzica europeană.
România va participa, începând de sâmbătă, la cea de-a 19-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – La Biennale di Venezia cu proiectul ‘Human Scale’, realizat de artistul Vlad Nancă şi biroul de arhitectură Muromuro Studio (Ioana Chifu şi Onar Stănescu), curatoriat de Cosmina Goagea.
Potrivit unui comunicat al ICR, expoziţia va fi deschisă publicului până pe 23 noiembrie, în două spaţii expoziţionale complementare: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Proiectul ‘Human Scale’ explorează intersecţia dintre artele vizuale şi arhitectură, punând accent pe prezenţa umană în spaţiul construit.
În Pavilionul României, foi translucide conduc între zece siluete sculpturale realizate de Vlad Nancă, inspirate din desene arhitecturale ale secolului XX. Acestea sunt prezentate în dialog cu o selecţie cronologică de planşe semnate de arhitecţi români, oferind o perspectivă inedită asupra evoluţiei arhitecturii locale – de la modernismul interbelic la perioada socialistă şi reconectarea cu tendinţele internaţionale după 1989.
Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea artistului român Călin Segal la conferința internațională Technarte Bilbao 2025, care va avea loc pe 16 mai, la Palacio Euskalduna din Bilbao. Evenimentul reunește artiști și experți în tehnologie din peste zece țări, fiind o platformă globală de explorare a intersecției dintre artă și inovație.
Călin Segal va prezenta proiectul inovator „Sculptural Storage Format – Binary Deconstruction”, o metodologie artistică ce îmbină tehnologia informației cu expresia sculpturală pentru a chestiona natura efemeră a memoriei în era digitală. Artist multidisciplinar stabilit la Paris, Călin Segal s-a format între România și Franța, fiind absolvent al Ecole Spéciale d’Architecture din Paris, cu specializare în producție robotizată și design digital. Activ în domeniul artei interactive și generative, Segal este co-fondatorul studioului In-Dialog, un colectiv care explorează interacțiunile dintre artă, știință și tehnologie.
Ajunsă la cea de-a 17-a ediție, Technarte este o conferință internațională care promovează arta și tehnologia ca forme complementare de creație. Programul din acest an include conferințe, spectacole audiovizuale și instalații interactive susținute de artiști de renume mondial.