Jurnal românesc – 14.03.2024
Ambasada Statelor Unite în România, Ministerul Educaţiei din România şi American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională) invită liceenii cu cetăţenie română să se preînscrie la Programul FLEX 2025-2026.
Daniela Budu, 14.03.2024, 10:52
Ambasada Statelor Unite în România, Ministerul Educaţiei din România şi American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională) invită liceenii cu cetăţenie română să se preînscrie la Programul FLEX 2025-2026. Programul este finanţat de către Departamentul de Stat al SUA şi îşi propune să ofere liceenilor ocazia de a studia la un liceu american şi de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2025-2026.
Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 9-lea an de existenţă în România, este gratuită. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit burse către sute de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aceştia fiind repartizaţi la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawaii, Iowa şi Florida. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi. Aplicaţiile online se vor deschide în luna august 2024, însă în acest moment elevii interesaţi pot completa formularul de preînscriere pentru a primi actualizări despre program şi pentru a nu rata lansarea înscrierilor oficiale pentru bursa FLEX 2025-2026. Completarea formularului nu presupune automat înscrierea elevilor în cadrul procesului de selecţie pentru bursă. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut şi echivalat.
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a depus marţi în Parlament un proiect de lege care prevede ca Guvernul să susţină financiar repatrierea românilor care îşi pierd viaţa în străinătate, dacă familiile solicită sprijin. Potrivit lui, cheltuiala va fi suportată de la bugetul Ministerului de Externe. El a adăugat că a inițiat acest proiect pentru că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă aparţinătorii celor decedaţi în afara graniţelor ţării o constituie repatrierea acestora, costurile fiind foarte mari. ‘Din aceste motive am decis să depunem iniţiativa legislativă care va intra în cel mai scurt timp pe circuit parlamentar şi care îmi doresc să fie susţinută de colegii mei din Camera Deputaţilor şi Senat’, a mai spus Alfred Simonis.
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) a fost acceptată în calitate de membru în European Solar PV Industry Alliance. Fondată în 2023, APCE este o asociaţie dedicată protejării intereselor prosumatorilor şi ale comunităţilor de energie, având ca obiectiv principal crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor energetice sustenabile. European Solar PV Industry Alliance este o platformă înfiinţată de Uniunea Europeană în anul 2022 si este dedicată consolidării colaborării şi schimbului de expertiză în domeniul energiei solare fotovoltaice.
Destinaţia Mamaia Constanţa va fi promovată în premieră, în acest an, la Salonul Mondial de Turism de la Paris, între 14 -17 martie 2024. Destinaţia va participa cu 6 filme de prezentare, subtitrate în limba franceză. „Sperăm să ne întoarcem de la Paris cu noi parteneri internaţionali, care să ne sprijine atât în promovarea staţiunii Mamaia şi a oraşului Constanţa în Franţa, cât şi cu atragerea de tour-operatori francezi către litoralul românesc”, a declarat George Măndilă, preşedinte al Organizaţiei de Management al Destinaţiei Mamaia Constanţa. Și Județul Caraș-Severin va reprezenta România la Salonul Mondial de Turism de la Paris, care se va desfășura la Expo Porte de Versailles. Bogăția culturală, peisajele spectaculoase și potențialul turistic ale județului sunt elementele pe care s-a construit oferta turistică a acestuia pentru anul 2024. Evenimentul reuneşte specialişti din domeniul turismului mondial, reprezentând organisme naţionale, regionale şi locale de turism, asociaţii profesionale, tour-operatori şi agenţii de turism, companii aeriene, firme de închirieri auto, societăţi de transport feroviar sau naval, lanţuri hoteliere, campinguri şi alte structuri de cazare şi parcuri de distracţii.
Institutul Cultual Român de la Viena continuă parteneriatul cu târgul de artă contemporană SPARK Art Fair Vienna, susținând, pentru ediția din 2024, participarea Galeriei Ivan cu artiștii Gavril Pop și Cristina David. Gavril Pop a fost selectat în cadrul târgului de artă contemporană pentru un solo show, iar Cristina David va participa cu un performance video. Ediția din acest an a Spark Art Fair se desfășoară în perioada 15-17 martie, la Marx Halle din Viena. Târgul prezintă publicului lucrări de artă vizuală aparţinând tuturor formelor de expresie: pictură, sculptură, fotografie, desen, instalaţie, new media, fiind totodată un loc de întâlnire pentru vizitatori, artişti, curatori, colecţionari şi proprietari de galerii. Formatul propus este unul inovator, ce promovează atât artiști emergenți, cât și artiști consacrați prin expoziţii de tip „solo-show”. La ediţia din acest an participă peste 80 de galerii din 20 de țări.