Jurnal românesc – 14.05.2025
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetăţeni.
Ştefan Stoica, 14.05.2025, 11:48
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetăţeni. De asemenea, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin prezidenţial este de 1.016.327. Pentru votul prin corespondenţă au optat pe site-ul www.votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate 6.085 de cetăţeni, iar pentru votul la secţia de votare în străinătate 2.235 de cetăţeni.
Biroul Electoral Central a comunicat că, la secţiile de votare din străinătate, colectarea datelor privind prezenţa la vot, verificarea îndeplinirii condiţiilor legale de către persoanele care se prezintă la vot, precum şi generarea listelor electorale suplimentare din străinătate sunt realizate prin intermediul Aplicaţiei de verificare a dreptului de vot (ADV), pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Potrivit BEC, nu se pot introduce în ADV date ale unei persoane care nu se prezintă la vot, iar alegătorul nu primeşte buletinul de vot şi ştampila, decât după ce a semnat în lista electorală şi se apasă butonul Salvează semnătura. Procedural, este imposibil ca alegătorul să îşi exercite dreptul de vot înainte de semnarea în lista electorală şi salvarea semnăturii. Totodată, nu este posibilă identificarea buletinului de vot utilizat de către un alegător, deoarece acesta se introduce în urnă şi nu prezintă elemente distinctive, precizează BEC.
Românii pot investi, începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv 7,80%, informează Ministerul Finanţelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediţie a Programului Tezaur este cea de a cincea din acest an, sumele investite până în prezent depăşind 13 miliarde de lei. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Peste 1 miliard lei au fost investiţi de românii din ţară şi din diaspora, prin platforma Ghişeul.ro.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în perioada 14 mai – 17 iunie, o nouă ediţie a Festivalului Filmului Românesc, la opt cinemateci de pe întreg teritoriul Israelului. După deschiderea din 14 mai, de la Tel Aviv, cu proiecţia filmului ‘Anul Nou care n-a fost’, regizat de Bogdan Mureşanu, a doua zi, pe 15 mai, va avea loc deschiderea de la Ierusalim, respectiv de la Haifa a Festivalului Filmului Românesc din Israel. Actorul Mihai Călin va fi prezent la deschiderea de la Ierusalim, participând, de asemenea, la sesiunea de întrebări şi răspunsuri ulterioară proiecţiei filmului ‘Anul Nou care n-a fost’. Potrivit legii, la data de 14 mai a fiecărui an este marcată Ziua solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Israel.
Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea artistului român Călin Segal la prestigioasa conferință internațională Technarte Bilbao 2025, care va avea loc pe 16 mai, la Palacio Euskalduna din Bilbao. Evenimentul reunește artiști și experți în tehnologie din peste 10 țări, fiind o platformă globală de explorare a intersecției dintre artă și inovație. Călin Segal va prezenta o metodologie artistică ce îmbină tehnologia informației cu expresia sculpturală pentru a chestiona natura efemeră a memoriei în era digitală. Activ în domeniul artei interactive și generative, Segal este co-fondatorul studioului In-Dialog, un colectiv care explorează interacțiunile dintre artă, știință și tehnologie.
Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Chile, susține participarea României la Festivalul Filmului European de la Santiago de Chile, ediția 2025, prin proiecția filmului R.M.N., regizat de Cristian Mungiu. Evenimentul va avea loc în perioada 10 – 15 iunie, iar proiecția filmului este programată pentru 12 iunie. Filmul R.M.N. a fost selectat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2022. Povestea se desfășoară într-un sat multietnic din Transilvania, în perioada sărbătorilor de iarnă 2019-2020, și explorează teme precum identitatea, tensiunile comunitare și introspecția personală. Titlul filmului, inspirat de termenul medical „rezonanță magnetică nucleară”, reflectă intenția regizorului de a realiza o „scanare” profundă a societății contemporane.