Jurnal românesc – 21.03.2024
Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, se deplasează în perioada 22-26 martie în Spania, unde va participa atât la Conferinţa extraordinară Repatriot, cât şi la întâlniri cu reprezentaţi ai comunităţilor de români şi ai mediului de afaceri.
Roxana Vasile, 22.03.2024, 11:00
Deputatul PNL de diaspora, Valentin Făgărăşian, se deplasează în perioada 22-26 martie în Spania, unde va participa atât la Conferinţa extraordinară Repatriot, cât şi la întâlniri cu reprezentaţi ai comunităţilor de români şi ai mediului de afaceri. ‘În Spania se află una dintre cele mai mari comunităţi de români din afara frontierelor ţării, fiind o resursă inestimabilă pentru economia spaniolă şi o oportunitate deosebită pentru România. De ani de zile, îmi concentrez eforturile să promovez România în străinătate şi să-i conving pe cât mai mulţi români să se întoarcă acasă, ca antreprenori sau angajaţi. România de astăzi nu mai este cea de acum 5-10 ani.’ – declară deputatul Valentin Făgărăşian. Potrivit acestuia, în întâlnirile cu sute de antreprenori români şi spanioli din domenii precum turismul, IT&C sau energia regenerabilă, îşi doreşte să îi convingă să vină în România. ‘Din punctul meu de vedere, fiecare român care se întoarce în ţară, după experienţa acumulată în străinătate, reprezintă un mare câştig pentru România.’ – conchide politicianul liberal.
Institutul Cultural Român de la Londra continuă seria evenimentelor reunite sub titlul „Vocile Zidului. Dacii și Zidul lui Hadrian”, prin prezentarea unei inedite expoziții foto-documentare în format 3D. Expoziția ilustrează, metaforic, construcția și apărarea Zidului lui Hadrian de către daci, în contextul numeroasei comunități de români care locuiesc și lucrează în Regatul Unit. Vernisajul de la Carlisle Cathedral, Fratry Hall, va avea loc pe 23 martie, în prezența Laurei Popescu, Ambasadorul României ȋn Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a Aurei Woodward, directoarea ICR Londra și a scriitoarei și cercetătoarei Bronwen Riley, inițiatoarea proiectului, care vor sublinia, în discursurile lor, importanța acestui demers și vor oferi detalii de natură istorică. Expoziția va fi deschisă până pe 26 martie. Acum aproape două mii de ani, pe vremea când Dacia și Britania făceau ambele parte din Imperul Roman, „Cohors I Aelia Dacorum”, cohortă romană formată din geto-daci, a fost trimisă în Britania pentru a contribui la construcția și apărarea Zidului lui Hadrian, fortificație aflată în nordul Angliei. ICR Londra s-a alăturat, încă de anul trecut, istoricului, autoarei și cercetătoarei Bronwen Riley, care a dezvoltat și derulat un program de conștientizare a prezenței dacilor pe teritoriul Marii Britanii în rândul publicului larg și a numeroasei comunități de români din nordul Angliei din zonele Manchester, Liverpool și Carlisle. Marea Britanie găzduiește, în acest moment, peste un milion de români.
Echipa Teatrului Naţional Iaşi va marca Ziua Mondială a Teatrului şi Ziua Unirii Basarabiei cu România pe scena Naţionalului ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău. Turneul Unirii, desfăşurat anual, în cadrul proiectului ReUniuni Teatrale, vine în faţa publicului cu două spectacole foarte apreciate de spectatorii din Iaşi: ‘Oameni singuratici’ după Gerhart Hauptmann, montat de Florin Caracala, programat pe 27 martie, şi ‘Memoria apei’ de Shelagh Stephenson, în regia Irinei Popescu-Boieru, pe 28 martie.
Tot la Chișinău este itinerată, până pe 4 aprilie, expoziția dedicată pictorului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), după succesul repurtat la București, la Art Safari. Toate operele selectate în cadrul expoziției „Chipuri de țărani în arta românească” fac parte din colecția Muzeului Maramureșan, majoritatea fiind dăruite de familia artistului către muzeul din Sighetu Marmației. „Ne bucurăm să aducem Maramureșul, cu tradițiile, culorile, oamenii și voioșia lui, și peste hotare, în Republica Moldova, primăvara acesta. Expoziția celebrează viața la sat, prin chipurile de țărani pictate de artistul Traian Bilțiu-Dăncuș, care au îmbogățit arta românească” – spune Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.
Festivalul Internațional de Film de la Sofia, desfășurat în perioada 13 – 31 martie în capitala Bulgariei, dar și la Plovdiv, Burgas și Varna, prezintă cinci producții cinematografice românești. La acest sfârșit de săptămână, în program au fost incluse, la Secțiunea Balkan Competition, filmele „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (regia Radu Jude) și „Libertate” (regia Tudor Giurgiu). „Horia” (regia Ana-Maria Comănescu) este proiectat la Secțiunea International Competition, iar pelicula „2020 / MMXX” (regia Cristi Puiu) la Secțiunea Cinema Today – Masters. Fimul „Captura” (regia Adi Voicu) a putut fi, deja, văzut în cadrul Secțiunii International Competition.