Jurnal românesc – 21.05.2025
“România a fost şi rămâne un susţinător activ al păcii în regiune, condamnând 'cu fermitate' antisemitismul, terorismul şi orice formă de violenţă extremă”. Declarația a fost facută, marți, de preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, într-o şedinţă solemnă a Parlamentului care a marcat Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel.
Daniela Budu, 21.05.2025, 11:22
“România a fost şi rămâne un susţinător activ al păcii în regiune, condamnând ‘cu fermitate’ antisemitismul, terorismul şi orice formă de violenţă extremă”. Declarația a fost facută, marți, de preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, într-o şedinţă solemnă a Parlamentului care a marcat Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel. Potrivit acestuia, Israelul este ‘cel mai apropiat aliat al României în Orientul Mijlociu şi un partener de încredere la nivel global’. La rândul său, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a apreciat şedinţa drept o oportunitate excelentă pentru a reitera şi dezvolta relaţia puternică de prietenie dintre cele două ţări.
Prietenia dintre România şi Israel, această legătură indestructibilă, nu se bazează doar pe o colaborare diplomatică, fiind mult prea puţin ştiut că între cele două ţări există şi o legătură de sânge – a afirmat Liviu Vexler în Parlament. Cei 77 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte demonstrează soliditatea prieteniei româno-israeliene şi deschid noi perspective pentru a dezvolta o cooperare cât mai strânsă în viitor, se arată în memorandumul aprobat pe 12 mai de birourile permanente reunite ale celor două Camere.
* * *
Pelicula ‘Tata’ (2024), în regia lui Radu Ciorniciuc şi a Linei Vdovîi, a fost selectată pentru ediţia 2025 a Festivalul Internaţional de Filme Documentare DocAviv, care va avea loc, în perioada 22 – 31 mai, la Cinemateca din Tel Aviv. Filmul va avea trei proiecţii, în cadrul secţiunii Beyond the Screen Competition, pe 22, 26 şi pe 30 mai. Pelicula a obţinut mai multe premii la festivaluri internaţionale anul trecut: Toronto International Film Festival – nominalizare la categoria People’s Choice Award; Zurich Film Festival – nominalizare la categoria cel mai bun film documentar internaţional; Astra Film Festival Sibiu – câştigător al premiului pentru cel mai bun regizor în competiţia Central & Eastern Europe; Verzio International Human Rights Documentary Film Festival – câştigător la categoria cel mai bun film documentar internaţional. Iar în 2025 a obținut premiul Alpe Adria Cinema Award pentru cel mai bun documentar la Trieste Film Festival.
Radu Ciorniciuc este regizor, director de imagine şi jurnalist de investigaţie român. Lina Vdovîi este reporter independent din Republica Moldova, care locuieşte în România. Are experienţă în jurnalismul de investigaţie şi narativ şi în new media. Articolele ei au fost publicate de către instituţii internaţionale de profil.
* * *
În perioada 21 – 26 mai, România este reprezentată la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie Los Confines, desfășurat în Honduras, de către poetul Cosmin Perța, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Pe parcursul celor șase zile de festival, peste 30 de evenimente – lecturi publice, lansări de carte, dezbateri și ateliere – vor avea loc în trei dintre cele mai importante orașe din Honduras: Gracias, Lempira și Copán Ruinas. Cosmin Perța susține patru lecturi publice, participă la trei mese rotunde internaționale, iar poezia românească este prezentă în librăriile și spațiile culturale din Honduras prin lansarea volumului său bilingv El frescor de la gravilla a tu paso (Editorial Éfímera, 2025), în traducerea Elenei Borrás García.
Volumul va fi lansat oficial în toate cele trei orașe-gazdă ale festivalului. Potrivit ICR, prezența lui Cosmin Perța la Los Confines oferă o platformă de vizibilitate importantă pentru poezia română contemporană în America Centrală, întărind legăturile literare dintre România și țările hispanofone.
* * *
Institutul Cultural Român de la Madrid susține și organizează concertul „Portrete muzicale: de la Clara Schumann la Dinu Lipatti”, un eveniment de excepție susținut de pianista Luiza Borac, pe 21 mai, la Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid. Concertul face parte din programul multianual România în muzică, derulat de ICR Madrid și este dedicat comemorării a 75 de ani de la moartea lui Dinu Lipatti, figură emblematică a culturii muzicale românești și internaționale.
Luiza Borac, absolventă a Universității Naţionale de Muzică și a Conservatorului din Hanovra, este un nume recunoscut pe marile scene ale lumii. Cunoscută ca o promotoare a compozitorilor români, Luiza Borac a organizat și a susținut 3 turnee de concerte în premieră mondială cu aproximativ 50 de spectacole dedicate pianiștilor Dinu Lipatti, Alice Herz-Sommer și Clarei Schumann, aclamate la nivel internațional. Pentru înregistrările, cercetările sale dedicate muzicii lui George Enescu și promovarea muzicii românești pe plan internațional, a fost distinsă cu numeroase premii.