Jurnal Românesc – 21.07.2022
Peste 1.600 de solicitări au fost înregistrate într-o singură zi de la lansarea Programului Start-Up Nation, la 19 iulie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Acesta a precizat că pentru acest program, destinat antreprenorilor români care doresc să înceapă şi să consolideze o afacere, au fost alocate 520 de milioane de lei. „500 de milioane sunt pentru pilonul principal. Cel de al doilea pilon este o iniţiativă a Guvernului asumată prin programul guvernamental, astfel încât pentru prima dată asigurăm fonduri pentru românii din diaspora”, a spus Ciucă. Premierul a arătat că la ediţiile precedente au existat şi până la 30.000 de solicitări şi că în funcţie de numărul acestora, bugetul programului ar putea fi suplimentat până la 2 miliarde de lei. El a mai precizat că alocarea pentru pilonul Start-Up Nation Diaspora ar putea creşte de 10 ori până la 200 de milioane de lei după rectificarea bugetară. Antreprenorii interesaţi de obţinerea finanţărilor nerambursabile se pot înscrie în program pe platforma granturi.imm.gov.ro. până la 1 septembrie.
Sorin Iordan, 21.07.2022, 11:45
România a făcut progrese semnificative în combaterea traficului de persoane, se precizează în Raportul anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Documentul precizează că „s-au făcut progrese reale în ceea ce priveşte eforturile sporite ale instituţiilor din domeniul aplicării legii şi în asigurarea unui nivel mai ridicat de protecţie şi asistenţă pentru persoanele exploatate – mai ales pentru victimele minore”. Astfel, ţara noastră a fost scoasă de pe Lista de Monitorizare de la Nivelul al Doilea. Ambasada SUA la Bucureşti transmite că România, la fel ca toate celelalte naţiuni, inclusiv Statele Unite, „poate face mai mult pentru a preveni traficul de persoane, pentru a ajuta şi sprijini victimele şi pentru a angaja răspunderea penală a celor care îşi tratează semenii ca pe o pradă”. Conform Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în 2021 au fost identificate cu 15% mai puţine victime decât în 2020. În proporţie de 56% a fost vorba despre minori, iar în 9 din 10 cazuri victimele au fost femei. Agenţia mai arată că destinațiile principale pentru traficul de persoane originare din România au rămas, anul trecut, Italia, Germania, Spania și Marea Britanie.
Ministerul de Externe le atrage atenţia românilor care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că, pentru următoarea perioadă din luna iulie, administraţiile locale elene au reînnoit avertizarea referitoare la pericolul producerii unor incendii de vegetaţie. Cele mai afectate zone vor fi Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida, Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee şi Peninsula Peloponez. În cazul în care observă producerea unui incendiu, românii sunt îndemnaţi să apeleze de urgenţă Serviciul de Pompieri la numărul naţional gratuit 199 şi să transmită următoarele informaţii: locul şi punctul exact în care se află persoana care face sesizarea, locul, punctul exact şi direcţia de propagare a incendiului, precum şi tipul de vegetaţie care arde. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei ţării noastre la Atena +30 2106 71 00 35 şi Consulatului General de la Salonic +30 2310 34 00 88. MAE român recomandă, totodată, consultarea paginilor de internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, meteoalarm.org şi le reaminteşte conaţionalilor că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie actualizate.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău sprijină inițiativa Orchestrei Naţionale de Tineret din Republica Moldova și a maestrului Gabriel Bebeșelea de a organiza un proiect ambițios, ce reunește 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și din Uniunea Europeană, sub sloganul „Alături de Ucraina”. Inițiativa este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței şi are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului European al Tineretului. În cadrul proiectului vor fi organizate cinci concerte de muzică clasică, în spații publice cu încărcătură istorică și culturală aparte de pe ambele maluri ale Prutului. La 22 iulie, la „Sala cu Orgă” din Chișinău va avea loc un concert simfonic dirijat de maestrul Cristian Spătaru. Solist va fi violonistul Kiril Maximov. La 23 iulie, Maximov şi Cristian Spătaru vor relua repertoriul anterior în cadrul unui concert la Butuceni. Patru zile mai târziu, la 27 iulie, Orchestra Naţională de Tineret din Republica Moldova sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea va urca pe scena amenajată la Digital Park din Chișinău, iar la 30 iulie, la Cetatea Tighina, va avea loc un concert dirijat de maestrul Andriano Marian. Proiectul se va încheia la 1 august, cu un nou concert dirijat de Gabriel Bebeșelea în Piața Mare din Sibiu.