Jurnal românesc – 22.05.2025
Preşedintele ales Nicuşor Dan a avut miercuri seară o discuţie informală cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într-o o vizită de două zile în România.
Corina Cristea, 22.05.2025, 11:00
Preşedintele ales Nicuşor Dan a avut miercuri seară o discuţie informală cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată într-o o vizită de două zile în România. ”Împreună la Bucureşti. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România”, a scris oficialul european pe o rețea de socializare, după întâlnire. Vizita Robertei Metsola are loc la invitaţia primarului Timişoarei, Dominic Fritz, pentru a-i fi decernat premiul “Timişoara pentru valori europene”, acordat pentru conducerea fermă în momente de criză, sprijinul necondiţionat pentru Ucraina şi Moldova şi eforturile sale continue pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Un dialog cu 800 de elevi şi studenţi despre Europa şi provocările actuale completează agenda vizitei în Timișoara.
Ministerul Afacerilor Interne atrage atenţia asupra apariţiei, în spaţiul online, a unor mesaje şi materiale cu caracter manipulator, menite să inducă în eroare opinia publică în legătură cu desfăşurarea procesului electoral. Ministerul le recomandă cetăţenilor să consulte surse oficiale şi verificate atunci când accesează sau distribuie materiale care nu se bazează pe niciun fel de dovezi. Autorităţile române monitorizează constant evoluţiile în mediul online şi colaborează activ cu parteneri interni şi internaţionali pentru a contracara campaniile de dezinformare, se arată într-un comunicat. „Ministerul Afacerilor Interne îşi reafirmă angajamentul pentru protejarea ordinii publice şi a încrederii în procesul democratic. Subliniem faptul că procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii de legalitate şi transparenţă, iar evaluările observatorilor internaţionali, inclusiv ale OSCE, au confirmat corectitudinea şi integritatea acestuia”, mai transmite ministerul.
Un nou ambasador la Bucureşti a fost nominalizat de președintele Donald Trump în aceeaşi zi în care ambasadoarea Kathleen Kavalec, numită de fosta administraţie de la Casa Albă, şi-a anunţat demisia. Darryl Nirenberg, un avocat cu 40 de ani de experienţă în relaţiile internaţionale, este ambasadorul nominalizat. Preşedintele ales Nicuşor Dan a salutat numirea cu celeritate a noului ambasador american și a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru conducerea sa fermă şi angajamentul faţă de relaţia dintre România şi Statele Unite. Ţările noastre sunt legate de decenii de cooperare susţinute de valori comune, a adăugat Nicuşor Dan într-un mesaj pe o rețea de socializare, exprimându-și încrederea deplină că împreună vor putea fi realizate proiecte majore care vor aduce mai multă securitate şi prosperitate celor două popoare. Marţi, după alegerile din România, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că aşteaptă cu interes să colaboreze cu Nicuşor Dan în calitate de preşedinte al României şi cu noul guvern, pentru a promova priorităţile comune, precum apărarea, energia şi parteneriatele comerciale.
Scurtmetrajul de animaţie “Magicianul”, scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu, va avea premiera mondială în Franţa, la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Annecy, ce va avea loc în perioada 8-14 iunie. Este singurul titlu românesc din competiţia oficială ce însumează 35 de titluri internaţionale, producţii şi coproducţii din peste 17 ţări. În primul său scurtmetraj de animaţie, Bogdan Mureşanu istoriseşte o scurtă poveste a cărei acţiune are loc în Sulina, în anul 1910 – “o zi din viaţa unui prestidigitator peste care vine o lume nouă, a electricităţii, care aduce cu ea un alt tip de magie, cea a modernităţii”. Bogdan Mureșanu a ales să exprime această poveste într-o animaţie pentru a stimula imaginaţia şi a determina spectatorii să-şi închipuie cum a fost experienţa locuitorilor din Sulina când au văzut pentru prima dată un bec aprins pe străzile lor, se arată într-un comunicat. Bogdan Mureşanu este scenaristul, regizorul şi producătorul lungmetrajului “Anul Nou care n-a fost”, nominalizat în 2024 la European Film Awards. Pelicula a fost recompensată cu 10 trofee la Premiile Gopo, patru dintre acestea pentru Bogdan Mureşanu – Cel mai bun film de lungmetraj, Ce mai bun film de debut, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu.