Jurnal românesc – 22.07.2025
Românii de pretutindeni au putut depune online fişele de înscriere pentru admiterea în învăţământul liceal de stat din România pentru anul şcolar 2025-2026 în perioada 10 - 17 iulie.

Roxana Vasile, 22.07.2025, 11:30
Românii de pretutindeni au putut depune online fişele de înscriere pentru admiterea în învăţământul liceal de stat din România pentru anul şcolar 2025-2026 în perioada 10 – 17 iulie. Afișarea rezultatelor a fost programată pentru marți, 22 iulie. Afişarea rezultatelor finale, după analiza cazurilor speciale, va avea loc pe data de 29 iulie.
ONG-ul ʺTeach for Romaniaʺ organizează, în perioada 7 iulie – 9 august, Academia de Leadership şi Formare în Educaţie, un program intensiv care pregăteşte viitori lideri pentru o educaţie de calitate pentru fiecare elev, care să predea în zone vulnerabile din România şi să transforme educaţia de la firul ierbii, în şcolile unde este cea mai mare nevoie. Timp de cinci săptămâni, 112 participanţi din întreaga ţară şi din diaspora – viitori educatori, învăţători şi profesori – parcurg o experienţă intensivă de formare pedagogică, leadership educaţional, literaţie, numeraţie, educaţie de mediu şi abilităţi socio-emoţionale. Academia a început cu trei săptămâni de formări teoretice şi se finalizează cu două săptămâni de practică pedagogică supervizată. În anul şcolar 2024-2025, 229 de cadre didactice au făcut parte din program şi au predat în 180 şcoli din 29 de judeţe.
Festivalul Off Avignon 2025, una din cele mai ample manifestări teatrale din lume, și Festivalul Internațional Shakespeare Craiova, cel mai important festival tematic la nivel global, lansează Shakespeare Of(f) Avignon, o colaborare inedită prin care promovează împreună moștenirea universală a marelui dramaturg englez. Astfel, Caravana ʺShakespeare – peste totʺ, proiect dedicat democratizării și accesibilizării teatrului, desfășurat, anul acesta, în 61 de localități din România, a anunțat primele reprezentații internaționale, la Avignon, pe 22, 23 și 24 iulie. În orașul medieval francez care se transformă în fiecare vară într-o scenă culturală vie, reunind zilnic peste 1.700 de spectacole în teatre, curți și spații neconvenționale, Caravana propune publicului de pretutindeni o experiență artistică delicată și emoționantă care dezvăluie, în limba franceză, frumusețea sonetelor shakespeariene. Evenimentul oficial dedicat Shakespeare Of(f) Avignon va avea loc pe 25 iulie, la Village du OFF, sub forma unei conferințe de presă la care vor participa Harold David, Co-director al OFF Avignon și Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Internațional Shakespeare Craiova.
Dirijorul român Cristian Măcelaru şi Orchestra Naţională a Franţei au susţinut, la finele săptămânii trecute, concertul care a încheiat ediţia din acest an a Festivalului Radio France. Evenimentul a avut loc la Opera Berlioz din Montpellier și a avut în centru creaţia lui Maurice Ravel, făcând parte din manifestările artistice dedicate aniversării a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor francez. Într-un interviu pentru Radio România Muzical, Cristian Măcelaru a mărturisit că se află la finalul celor cinci ani de când a preluat postul de director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, relație care continuă să crească.
În perioada 1 iunie – 15 octombrie, Asociaţia Biblioteca Prichindeilor derulează proiectul ‘C.A.R.T.E. – Universul copiilor din Diaspora românească – Pilon II’, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu suma de 148.960 lei. Proiectul reuneşte 7 biblioteci din diaspora românească – Praga, Helsinki, Londra, Berlin, Bordeaux, Goteborg şi Bilbao într-o iniţiativă dedicată educaţiei civice şi emoţionale prin lectură în limba română. Această ediţie continuă viziunea proiectului C.A.R.T.E. început în 2023, extinzând temele educaţionale prin ateliere centrate pe democraţie, libertate, egalitate, gestionarea emoţiilor şi prevenirea bullyingului, adaptate pe grupe de vârstă (3-6, 7-10 şi 11-14 ani). Scopul proiectului este de a transforma lectura într-un instrument de dezvoltare personală şi comunitară, contribuind la formarea unor cetăţeni empatici şi implicaţi. Copiii din diaspora vor avea acces la peste 2.000 de cărţi noi în limba română, atent selecţionate pe teme relevante. Fiecare participant va primi și o carte cadou.