Jurnal românesc-23.02.2024
În cadrul programelor dedicate cunoașterii României și promovării identității culturale românești, Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" a reluat proiectul educațional online "Călătorie de suflet în spațiul românesc".
Leila Keamil, 23.02.2024, 11:34
În cadrul programelor dedicate cunoașterii României și promovării identității culturale românești, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană, a reluat proiectul educațional online „Călătorie de suflet în spațiul românesc”. Potrivit BucPress, acesta va dura până pe 15 iunie 2024. Vor fi susținute, în fiecare sâmbătă, cursuri de istorie și geografie a României, precum și o serie de activități cu rol educativ și cultural.
Proiectul educațional „Călătorie de suflet în spațiul românesc” își propune dezvoltarea curiozității și interesului pentru descoperirea patrimoniului cultural, istoric și natural, care definește spațiul identitar românesc. Proiectul se adresează tuturor românilor de pretutindeni, în special elevilor, studenților și cadrelor didactice din comunitățile istorice din Ucraina (Cernăuți, Transcarpatia și Odesa) și cuprinde organizarea mai multor serii de cursuri, cu tematici variate pentru aprofundarea cunoștințelor despre cultura, istoria și geografia României.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea preotului Costică Demetriu Popa, născut în 1925, primul cleric ortodox român misionar din America Latină. Părintele Costică Demetriu Popa a fost trimis în Venezuela în anul 1968, să îi păstorească pe românii de acolo. A slujit timp de mai bine de patru decenii, reuşind să înfiinţeze, în Caracas, capitala Venezuelei, o parohie cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi să ridice o biserică de lemn în stil maramureşean, sfinţită în anul 1999.
Părintele Costică Popa a slujit ocazional şi în Argentina, Brazilia, Columbia şi în Panama, fiind un adevărat misionar al Ortodoxiei în America de Sud şi un model autentic al preotului din diaspora care şi-a dedicat întreaga viaţă slujirii Bisericii şi aproapelui. Eminenţa Sa José Alí Lebrún Moratinos, Arhiepiscop de Caracas, i-a acordat titlul onorific de Monsenior. În 2003, a primit Ordinul naţional „Serviciul Credinciosˮ în grad de Cavaler din partea Preşedinţiei României.
Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Bruxelles, a participat, pentru prima dată, la Bright Festival – Festivalul Luminii, organizat de oficiul de turism Visit.brussels, sub egida Președinției belgiene a Consiliului UE. Festivalul Luminii, ajuns deja la a opta sa ediție, a accentuat importanța valorilor împărtășite de comunitatea europeană. 30 de creații selectate de organizatori pe tema acestei ediții – instalații luminoase, proiecții video, holograme și opere de artă digitală – au fost expuse în aer liber, pe un circuit de vizitare cu acces liber situat în centrul istoric și în cartierul european.
Dintre acestea, 12 lucrări au fost prezentate cu sprijinul institutelor culturale membre EUNIC Brussels. ICR a susținut prezentarea lucrării Neural Mirror, de Alex Cioacă și One Night Gallery – o instalație interactivă și inovatoare, ce utilizează inteligența artificială pentru analizarea mai multor stiluri artistice, ulterior transpuse în imaginile captate în timp real. Vizitatorii și trecătorii au avut oportunitatea de a fi oglindiți într-o operă de artă, lucrarea bucurându-se de un mare succes, mai ales în rândul generațiilor tinere.
ICR Viena susține turneul cinematografic al regizorului Radu Jude în Austria, cu producția „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”. Filmul a fost lansat în 2023 și a primit Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Locarno. De asemenea, a fost ales să reprezinte România la Premiile Oscar 2024, în categoria Cel mai bun film internațional. Pe 25 februarie, pelicula va putea fi vizionată la Innsbruck.
Radu Jude este unul dintre cei mai cunoscuți regizori, scenariști și producători de film români. Pentru filmul „Aferim”, în anul 2015, a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, iar, în 2021, a obținut Ursul de Aur pentru cel mai bun film la același festival cu filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. Turneul este organizat de compania de distribuție de film austriacă Filmgarten,specializată în distribuția de filme independente, artistice și documentare, cunoscută pentru selecția sa de filme de calitate și pentru sprijinul pe care îl oferă producțiilor de film care nu sunt neapărat mainstream, dar care sunt remarcabile din punct de vedere artistic și cultural.