Jurnal Românesc – 23.05.2025
Nicuşor Dan, validat joi în calitate de câştigător al alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională a României şi care urmează să îşi înceapă oficial mandatul luni, a anunțat că intenționează să numească la Cotroceni un reprezentant pentru relația cu diaspora.

Roxana Vasile, 23.05.2025, 11:45
Nicuşor Dan, validat joi în calitate de câştigător al alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională a României şi care urmează să îşi înceapă oficial mandatul luni, a anunțat că intenționează să numească la Cotroceni un reprezentant pentru relația cu diaspora. Anunțul vine pe fondul interesului tot mai mare al românilor din afara granițelor pentru ceea ce se întâmplă în țară, demonstrat în timpul ultimelor alegeri prezidențiale. Potrivit News.ro, comentând participarea numeroasă la vot în vestul Europei, Nicușor Dan a spus că este un semn clar că românii rămân conectați la realitățile din România. „Respectăm votul și încercăm ca în lucrurile pe care le va face statul român de acum încolo ei să fie tot mai prezenți”, a declarat el.
Custodele Coroanei României, Majestatea Sa Margareta, şi Principele consort Radu au vizitat, joi, în penultima zi a călătoriei lor în Estonia, sediile ambasadelor României şi Republicii Moldova din Tallinn. La ambasada României, ambasadorul Călin Stoica le-a făcut o prezentare a personalului diplomatic şi administrativ şi a spaţiilor de lucru ale ambasadei şi consulatului. Apoi, cuplul regal, alături de ambasadorul român, au fost întâmpinați, la sediul ambasadei Republicii Moldova, de ambasadorul Eugen Caras. Acesta a subliniat sprijinul şi înţelegerea de care se bucură, în Estonia, ţara sa pe drumul către Uniunea Europeană. Călătoria în Estonia, în perioada 19-23 mai, a cuplului regal român se înscrie într-un turneu în ţările din flancul estic al UE şi NATO și vine după vizitele din Finlanda şi Polonia.
Institutul de Studii Ortodoxe din Cambridge, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit și Institutul Cultural Român din Londra, au programat pentru vineri 23 mai, la sediul ICR din Belgrave Square, un eveniment de celebrare a primei traduceri oficiale, în limba engleză, a „Jurnalului Fericirii” de Nicolae Steinhardt. Au fost invitați să ia cuvântul, printre alții, părintele Dragoș Herescu, directorul Institutului de Studii Ortodoxe din Cambridge, prof. dr. Rowan Williams, fost arhiepiscop de Canterbury, și părintele Bogdan Bucur, profesor de Patristică la Institutul Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York și redactor coordonator pentru noua ediție în engleză a „Jurnalului Fericirii”, apărută la editura St. Vladimir’s Seminary Press, Yonkers, NY, în 2024. Nicolae Steinhardt a fost o figură emblematică a culturii și spiritualității românești, cunoscut în anii săi monahali drept părintele Nicolae de la Rohia. Născut în 1912, lângă București, într-o familie evreiască, a fost una dintre cele mai erudite voci ale generației sale. În 1960, a fost arestat de regimul comunist, iar în închisoare a cerut să fie botezat „neoficial”. A descoperit, astfel, o bucurie profundă în mijlocul suferinței, o experiență mistică ce i-a transfigurat complet existența. Această trăire a devenit sursa luminoasă a „Jurnalului Fericirii”, scris în prima parte a anilor ’70. Nicolae Steinhardt a trecut la Domnul în martie 1989.
ICR Londra a organizat, joi, 22 mai, un eveniment dedicat celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu, una din cele mai prestigioase manifestări culturale ale României. Seara a debutat cu o prezentare susținută de Graziella Duma, coordonatorul de producție al Festivalului, despre ediția din acest an, care va avea loc între 24 august și 21 septembrie, urmată de o discuție cu jurnalistul britanic Peter Quantrill despre apropiatul eveniment. Publicul britanic a fost invitat să descopere România și să participe la ediția aniversară, ce marchează 70 de ani de la dispariția lui George Enescu. Festivalul va include peste 95 de concerte și spectacole în șase spații de prestigiu, reunind peste 4.000 de artiști internaționali. Finalul serii i-a revenit pianistului George Todică, stabilit în Marea Britanie, laureat al Concursului Enescu 2022, care a oferit publicului o incursiune sonoră prin pagini memorabile ale muzicii clasice.
Reconstrucția primei biserici românești de pe pământ american este aproape finalizată. Recent, la Willingdon (Noul Boian), în Canada, pe turlele construcției au fost așezate cupolele – informează basilica.ro. Biserica originală, care data din 1905, a ars în iunie 2023, cu numai aproximativ o lună înainte de aniversarea a 125 de ani de prezență românească la Noul Boian. Bazele comunității au fost puse în jurul anului 1900 de bucovineni veniți din localitatea românească Boian. După incendiu, românii au strâns aproape un milion de dolari și au început foarte rapid reconstrucția locașului.