Jurnal românesc – 25.07.2025
Guvernul de la Bucureşti a aprobat o Hotărâre privind acordarea anuală a burselor pentru studii universitare complete şi parţiale de licenţă, de masterat şi de doctorat, precum şi pentru stagii de cercetare în străinătate.
Sorin Iordan, 25.07.2025, 11:40
Guvernul de la Bucureşti a aprobat o Hotărâre privind acordarea anuală a burselor pentru studii universitare complete şi parţiale de licenţă, de masterat şi de doctorat, precum şi pentru stagii de cercetare în străinătate. Sprijinul financiar acoperă total sau parţial taxele de şcolarizare, cazare, masă, întreţinere în străinătate şi altele. Bursele se obţin prin concurs naţional organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar numărul, domeniile, condiţiile de finanţare şi procedura de acordare a acestora se stabilesc anual, prin ordin al ministrului de resort. Prin aceste măsuri, Guvernul susţine formarea şi perfecţionarea specialiştilor de înalt nivel în domenii de interes pentru România, creşterea reprezentării României la nivel european şi consolidarea profilului internaţional al învăţământului superior românesc, se menţionează într-un comunicat de presă. Beneficiarii burselor şi stagiilor de cercetare în curs de derulare îşi păstrează drepturile conform noilor reglementări, a precizat Guvernul.
Cetăţenii români din străinătate sunt obligaţi ca, în termen de 6 luni de la înregistrarea actului sau faptului de stare civilă la autorităţile străine, să solicite transcrierea certificatelor sau extraselor de stare civilă în registrele de stare civilă româneşti. Este vorba despre documentele care dovedesc naşterea, decesul sau căsătoria, care sunt valabile în România doar dacă sunt transcrise în sistemul naţional. Direcţiile Generale de Evidenţă a Persoanelor atrag atenţia că, în această perioadă, creşte numărul celor care solicită astfel de transcrieri şi subliniază că cei care nu se prezintă pentru transcrierea actelor în registrele de stare civilă româneşti în termenul prevăzut de lege riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, în această perioadă, 410 locuri de muncă pentru cetăţenii români, prin intermediul reţelei EURES România. Ofertele sunt variate şi acoperă domenii precum producţia industrială, agricultura, tehnologia informaţiei, logistică, educaţie şi construcţii. Cele mai multe posturi disponibile sunt în Suedia, unde se caută 130 de operatori proces, macaragii, electricieni, mecanici şi tehnicieni laborator. În Germania sunt vacante 90 de posturi în producţia alimentară, prelucrarea metalelor, ferme, podgorii, dar şi în educaţie. Italia pune la dispoziţie 65 de locuri de muncă în sport, animaţie şi transport rutier, Norvegia – 51 de posturi în industria piscicolă şi îngrijirea animalelor, iar Finlanda, Malta şi Austria oferă posturi tehnice sau în producţie. Nu în ultimul rând, Spania, Irlanda, Franţa şi Slovenia caută forţă de muncă calificată în special în domeniul tehnic şi medical. Detalii se găsesc online la adresa eures.anofm.ro.
Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială le reamintesc familiilor de români care se repatriază, după ce au petrecut mai mulţi ani în state ale Uniunii Europene, că pot să solicite alocaţia de stat şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Alocaţia de stat pentru copii se acordă începând cu luna următoare celei în care se încheie dreptul la prestaţii familiale din statul membru UE. Mulţi părinţi nu ştiu acest lucru şi pierd luni importante de plată, a explicat directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin, Elena Solomonesc.
Potrivit legislaţiei, alocaţia poate fi acordată retroactiv pentru maximum 12 luni, doar dacă solicitantul nu beneficiază, deja, de aceeaşi prestaţie într-un alt stat UE sau din Spaţiul Economic European. Elena Solomonesc a arătat că documentele se depun la primăria de domiciliu.
Pentru a beneficia de indemnizaţie de creştere a minorului, părintele trebuie să fi avut minimum 12 luni de activitate profesională în ultimele 24 luni anterior naşterii copilului. „Ultima lună din acest stagiu trebuie să fi fost realizată în România”, subliniază Solomonesc şi atrage atenţia că aceasta este o condiţie fermă impusă de statul român. Autorităţile române le recomandă tuturor celor care se întorc din diaspora să solicite sprijin de informare de la primăria de domiciliu sau să consulte site-urile oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi ale filialelor judeţene.