Jurnal românesc – 27.03.2015
Românii de pe cele două maluri ale Prutului şi din străinătate sărbătoresc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Potrivit organizaţiei Platforma Unionistă Acţiunea 2012, vineri, în Piaţa Universităţii, bucureştenii au fost chemaţi să formeze o imensă hartă umană a României reunite cu Basarabia şi să participe, la Arenele Romane, la un concert susţinut de trupele ‘Alternosfera’, ‘Zdob şi Zdub’ şi ‘Cuibul’. Marea Adunare Tricoloră este evenimentul care va aduce duminică, de la ora 14,00, în piaţa centrală a Chişinăului, susţinătorii unirii Basarabiei cu România, în vreme ce alte manifestări – lansări de lampioane, marşuri, hărţi ale României Mari reconstituite din oameni, hore ale unităţii, dezbateri, mii de panglici tricolore distribuite – vor fi organizate în zeci de localităţi ale României. Şi Diaspora unionistă a pregătit acţiuni pentru a sărbători unirea Basarabiei cu România, românii din Paris, Roma, Padova, Veneţia, Bologna, Atena, Barcelona, Madrid, Copenhaga, Luxemburg sau Dublin urmând să afişeze bannere cu mesaje referitoare la adevărul istoric şi la necesitatea reîntregirii naţionale. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării (organismul legislativ de la Chişinău) decidea unirea cu Patria a Basarabiei, aflată până atunci sub ocupaţia imperiului ţarist.
Roxana Vasile, 27.03.2015, 12:21
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi finalizează proiectul Joint management of emergency situations in the cross-border area Romania-Republic of Serbia, în cadrul căruia, vineri, a fost programat un exerciţiu comun de simulare a intervenţiilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră. Proiectul este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia 2007-2013. Banii, nerambursabili, obţinuţi de la Uniunea Europeană, au fost utilizaţi pentru dezvoltarea şi implementarea unui Sistem Informatic Integrat. Acesta cuprinde o aplicaţie de management a situaţiilor de urgenţă, achiziţionarea unui Centru mobil de comunicaţii pentru analiza, monitorizarea şi coordonarea intervenţiilor în situaţii de urgenţă, elaborarea unui Ghid de bune practici privind modul de comportare a cetăţenilor pentru riscurile identificate în zona transfrontalieră şi organizarea, vineri 27 martie, a exerciţiului comun de simulare a intervenţiilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Proiectul are drept scop atenuarea efectelor unor posibile calamităţi, incendii, accidente şi deversări de deşeuri în Dunăre la graniţa fluvială a României cu Serbia.
Iluminatul Palatului Victoria va fi întrerupt, sâmbătă, timp de 60 de minute, între orele 20,30 şi 21,30. Executivul de la Bucureşti se alătură, astfel, instituţiilor publice din toată lumea care marchează, în 28 martie, Ora Pământului şi care transmit un mesaj de sensibilizare faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Pe de altă parte, România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 locală va deveni ora 04.00. După ce ceasurile vor fi date înainte, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit şi GMT) va fi de trei ore. În România, ora oficială de vară este aplicată, din 1979, între ultima duminică din martie şi ultima duminică din octombrie. Măsura a fost luată pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.
România a câştigat premiului întâi pentru cel mai bun proiect european Natura 2000 cu proiectul ‘Târnava Mare: promovarea viabilităţii comunităţilor agricole prin protejarea unui sit Natura 2000, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Apreciat la nivel european drept cel mai bun proiect ce aduce beneficii socio-economice în ariile protejate, ‘Târnava Mare: promovarea viabilităţii comunităţilor agricole prin protejarea unui sit Natura 2000 asigură o creştere economică şi un nivel de trai sustenabil în mediul rural, asigurând, în acelaşi timp, conservarea peisajului unic, cu o biodiversitate bogată.