Jurnal Românesc – 29.02.2024
Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Ştefan Stoica, 29.02.2024, 11:22
Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, context în care a salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluţiona problemele care afectează direct cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, transmite MAE. Ministrul Odobescu a reiterat susţinerea pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a problemei transnistrene, în conformitate cu dreptul internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european. Odobescu a exprimat aprecieri pentru abordarea responsabilă şi echilibrată de care autorităţile Republicii Moldova dau dovadă asupra temelor complexe legate de reglementarea transnistreană, într-un climat regional complicat şi marcat de provocări. Ministrul Luminiţa Odobescu a salutat eforturile autorităţilor de la Chişinău în combaterea efectelor războiului hibrid şi a reconfirmat sprijinul pe care România este pregătită să îl ofere în acest proces.
Poliția Metropolitană din Londra, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, invită reprezentanții comunității românești la un eveniment de informare pe teme de siguranță a cetățenilor. Sesiunea de informare va fi susțină de ofițerii români din cadrul Poliției Metropolitane și va avea loc la Preston Mall Youth Community Centre, în data de 2 martie.
Emoţie, o organizație cu scop caritabil cu sediul la Londra, alcătuită din membri de pe ambele maluri ale Prutului și ale Dunării, lansează o invitaţie, în perioada 29 februarie – 2 marti, între orele 09.00 – 19.00, în zona Stratford Station Square, pentru a menține vie tradiția unică a Mărțișorului. Cei prezenţi vor primi în dar un mărțișor sau o brățară norocoasă de la voluntarii implicați în proiect. Zeci de mii de români, moldoveni, bulgari, macedoneni, britanici și nu numai au împărtășit, de-a lungul timpului, bucuria acestei tradiții, fiind cunoscută înscrierea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie -„Mărțișorul” în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (UNESCO). Organizaţia Emoție urmăreşte păstrarea și promovarea în lume a tradițiilor românești, moldovenești și bulgare, sub simbolul mereu recognoscibil al Mărțișorului.
Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, alături de Ambasada României la Nicosia, susține evenimentul dedicat sosirii primăverii și legendei Mărțișorului prin prezența în capitala Ciprului a artistului iconar Radu Dincă. În perioada 29 februarie – 3 martie, meșterul Radu Dincă va dedica trei zile de ateliere comunității de români din Cipru. Totodată, pentru promovarea tradițiilor românești înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO, misiunea diplomatică va organiza un vernisaj cu mărțișoare create de meșterul popular Radu Dincă, în data de 1 martie, urmat de o recepție la care vor fi invitate personalități din mediul cultural și membri ai corpului diplomatic acreditat în Cipru. În prezent, în Republica Cipru locuiește o comunitate numeroasă de români, de aproximativ 45.000 de persoane înregistrate oficial la autoritățile cipriote, dintr-o populație de aproximativ 800.000, diaspora românească din Cipru fiind a treia comunitate din punct de vedere numeric, după cea britanică și cea rusească.
Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în 2024 cinci burse pentru rezidenţele traducătorilor în formare. ICR invită candidații interesați să trimită dosarele de candidatură până pe data de 26 martie, ora 16:00, ora României, la adresa de e-mail burse@icr.ro. Programul de rezidente îşi propune formarea unei noi generaţii de traducători ai literaturii române într-un număr cât mai mare de limbi străine, precum şi o colaborare mai strânsă cu traducătorii profesionişti. În acest sens, candidaţilor selecţionaţi li se oferă posibilitatea de a petrece în România o perioadă care să le permită cunoaşterea directă a literaturii române şi a mediului ce o defineşte. Selecţia dosarelor este făcută de o comisie independentă de specialişti (profesori universitari de limbi străine), pe baza dosarelor de candidatură primite. Se acordă 5 burse a câte 2.000 Euro/persoană/bursă. Acest program are în vedere asigurarea cazării pentru cei cinci bursieri pe toată durata stagiului în cadrul complexului Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, cât și asigurarea transportului pentru cursuri între Mogoșoaia-București și transferul dus-întors de la aeroport la Mogoșoaia.