Maia Sandu anunţă doliu naţional în ziua funeraliilor compozitorului Eugen Doga
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat marţi profundul regret pentru decesul marelui compozitor Eugen Doga şi a anunţat doliu naţional în ziua funeraliilor acestuia, se menţionează într-un comunicat al preşedinţiei de la Chişinău.
România Internațional, 03.06.2025, 16:30
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat marţi profundul regret pentru decesul marelui compozitor Eugen Doga şi a anunţat doliu naţional în ziua funeraliilor acestuia, se menţionează într-un comunicat al preşedinţiei de la Chişinău.
Maia Sandu a transmis sincere condoleanţe familiei, apropiaţilor şi tuturor celor care l-au cunoscut pe compozitor. „Am aflat cu tristeţe despre decesul marelui Eugen Doga. Am crescut pe melodiile din filmul „Maria Mirabela şi am plâns ascultând muzica din „Lăutarii”. Purtăm cu noi pretutindeni celebrul vals „Gingaşa şi tandra mea fiară” (din filmul lui Emil Loteanu) şi recunoaştem compoziţiile maestrului de la primele note, a spus Maia Sandu.
Pentru a-i aduce un omagiu maestrului, ziua funeraliilor sale va fi declarată zi de doliu naţional în Republica Moldova. În această zi, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar instituţiile publice şi cetăţenii sunt îndemnaţi să păstreze un moment de reculegere în memoria marelui compozitor, conform comunicatului citat.
Compozitorul şi academicianul Eugen Doga a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 88 de ani. Anunţul a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook.
Născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra din raionul Rîbniţa, Eugen Doga a fost un simbol al culturii moldoveneşti şi una dintre cele mai respectate figuri ale muzicii est-europene. Cu o carieră de peste şase decenii, a compus muzică de film, balet, corală şi instrumentală, creând un univers sonor inconfundabil, în care sensibilitatea, romantismul şi rădăcinile folclorice s-au împletit armonios.
A devenit cunoscut pe plan internaţional prin coloanele sonore ale filmelor regizate de Emil Loteanu, precum ‘Lăutarii’, ‘Tandra mea fiară’ şi ‘Maria, Mirabela’. Valsul din ‘Tandra mea fiară’ a fost inclus de UNESCO în lista capodoperelor muzicale ale secolului al XX-lea şi a răsunat pe marile scene ale lumii, inclusiv la Jocurile Olimpice. Eugen Doga a fost autorul baletului ‘Luceafărul’, inspirat de poemul lui Mihai Eminescu, şi al numeroase lucrări simfonice, corale şi de cameră.
A compus muzică pentru peste 200 de filme, fiind unul dintre cei mai prolifici compozitori din fostul spaţiu sovietic. Distins cu titlul de Artist al Poporului al U.R.S.S., cu Ordinul Republicii Moldova şi cu Ordinul Steaua României, Eugen Doga a fost nu doar un creator de excepţie, ci şi un promotor al valorilor culturale româneşti şi europene.
A sprijinit constant tinerii muzicieni şi a pledat pentru unitatea culturală dintre Moldova şi România. În ultimii ani, deşi în vârstă, a rămas activ, participând la evenimente, scriind muzică şi fiind omagiat de comunităţi culturale din întreaga lume. Ultimele sale apariţii publice au avut loc în martie şi iunie 2025, când a fost sărbătorit la Chişinău şi la Bookfest Bucureşti. ‘Republica Moldova pierde astăzi un ambasador al muzicii şi sufletului său, dar moştenirea lui Eugen Doga va continua să inspire generaţii întregi, dincolo de timp şi graniţe’, precizează Ministerul Culturii de la Chişinău.