Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ţările UE au aprobat intrarea graduală a României şi Bulgariei în Schengen

Ţările Uniunii Europene au aprobat, sâmbătă, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în Schengen.

Ţările UE au aprobat intrarea graduală a României şi Bulgariei în Schengen
Ţările UE au aprobat intrarea graduală a României şi Bulgariei în Schengen

, 30.12.2023, 23:41

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat, sâmbătă, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în Schengen, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul. Decizia înseamnă că, începând din martie 2024, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări – care au aderat la UE în 2007 – vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.



Decizia privind intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important, afirmă preşedintele Klaus Iohannis. El spune că, în continuare, obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea şi a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, aşa cum prevede şi Decizia Consiliului UE adoptată astăzi. Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituţionale şi diplomatice, pe care le voi susţine şi pe mai departe. Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetăţenilor români, care consolidează poziţia României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de ţară Schengen. România a fost şi rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia frontierelor externe ale UE, a precizat Klaus Iohannis.



Admiterea României în Spaţiul Schengen este o promisiune îndeplinită, iar PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de ţară, a declarat, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul liberalilor. Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime este o etapă foarte importantă şi vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. De asemenea, vom lua măsuri de consolidare a controlului la frontiere şi vom aplica, la fel ca şi în prezent, Regulamentul Dublin, a scris Ciucă. Potrivit acestuia, nimic nu ar fi fost posibil fără eforturile conjugate ale tuturor celor implicaţi în acest proiect de ţară.



Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seară că din martie se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vor putea fi emise vize Schengen. «Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eşecuri şi umilinţe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!», a scris Ciolacu.



România rămâne dedicată unui Spaţiu Schengen puternic şi sigur, a precizat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Şefa diplomaţiei române a salutat decizia Consiliului UE de a ridica controalele la frontierele aeriene şi maritime interne pentru România şi Bulgaria.



La rândul său, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj în care mulţumeşte tuturor partenerilor pentru decizia privind intrarea României în Schengen. Eforturile continuă pentru includerea frontierelor terestre. Mulţumim tuturor partenerilor, a scris Predoiu.



Eurodeputatul PMP Eugen Tomac şi-a exprimat speranţa că în următorul Consiliu JAI se va stabili şi o dată privind intrarea terestră în Schengen a României, pentru că aceasta este de fapt ceea ce aşteaptă milioane de cetăţeni români şi, evident, antreprenorii din România. Personal, mă bucură această veste, chiar dacă este doar un mic pas înainte, a scris Tomac.



Comisia Europeană a salutat decizia luată în unanimitate de Consiliul UE, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024. Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un spațiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională.



Președinta von der Leyen a declarat: Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.”



Felicitări României şi Bulgariei pentru extinderea spaţiului Schengen pentru pasagerii transportului maritim şi aerian, a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a precizat că acesta este un pas mult aşteptat de cetăţenii români şi bulgari pentru a se bucura de o mai mare libertate de mişcare, cu perspectiva transportului terestru, care va urma.



Felicitări cetăţenilor din România şi Bulgaria pentru aderarea la spaţiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A durat mult timp. Aceasta face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca poparele noastre să fie mai în siguranţă. Europa uneşte, a scris şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.



O decizie istorică luată astăzi de Consiliu pentru a încununa un an de realizări remarcabile. Primirea României şi a Bulgariei va face Schengen mai puternic. Ne-a luat ceva timp, dar am reuşit, şi-a exprimat satisfacţia Margaritis Schinas, vicepreşedinte pentru promovarea modului de viaţă european.



Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că această decizie istorică a Consiliului vine după 13 ani de blocaj şi este rezultatul unui angajament politic şi al unei determinări şi şi-a exprimat speranţa că anul viitor Consiliul va putea decide, de asemenea, eliminarea controalelor la frontierele terestre.



Ministerul de Interne al Spaniei a salutat decizia UE de a include gradual România şi Bulgaria în zona de liberă circulaţie Schengen, ceea ce va face din aceasta un spaţiu mai puternic şi mai sigur. Ministerul condus de Fernando Grande-Marlaska a reamintit că această decizie încununează un proces care a început acum 12 ani şi a fost una dintre priorităţile Ministerului pentru cele 6 luni ale preşedinţiei spaniole care se încheie duminică.



Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti arată că această a noua extindere a Spaţiului Schengen confirmă şi consolidează încrederea reciprocă şi unitatea dintre statele membre care stau la baza spaţiului Schengen şi va contribui la dezvoltarea acestui proiect esenţial. Ea va aduce mai multă putere Uniunii prin consolidarea protecţiei frontierelor noastre externe comune şi printr-o cooperare poliţienească eficace. Gradul de prosperitate va creşte datorită eliminării timpului pierdut la frontiere şi prin facilitarea contactelor între persoane şi întreprinderi, la fel ca şi atractivitatea Uniunii, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne, subliniază sursa citată.


Sf. Fecioara Maria (foto: Mariana Chiriţă /RRI)
Ştiri duminică, 08 septembrie 2024

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului

        Creştinii sărbătoresc, pe 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită popular „Sfânta Marie Mică”....

Creştinii sărbătoresc, astăzi, Naşterea Maicii Domnului
Siegfried Mureșan (Photographer: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2024 - Source : EP)
Ştiri joi, 05 septembrie 2024

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027

  Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PNL), membru al grupului Popularilor, a fost desemnat de grupurile politice ale Parlamentului European...

Siegfried Mureşan, desemnat negociator-şef privind bugetul UE după 2027
Logo MAE
Ştiri miercuri, 04 septembrie 2024

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat rezultatele selecției studenților din statele din afara spațiului Uniunii Europene (UE) beneficiari...

MAE a anunțat beneficiarii burselor pentru anul universitar 2024-2025
(sursa foto: mapn facebook)
Ştiri sâmbătă, 31 august 2024

Ziua Limbii Române

„Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie”, a declarat, sâmbătă,...

Ziua Limbii Române
Ştiri vineri, 30 august 2024

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final

„În acest an, Programul de tabere ARC a atras aproximativ 7.000 de participanți din 20 de țări, mulți dintre aceștia având ocazia să...

Programul de Tabere „ARC” 2024, la final
Ştiri duminică, 25 august 2024

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti –...

Arcul de Triumf din Bucureşti este deschis publicului în acest weekend
Ştiri miercuri, 21 august 2024

Ed Sheeran va cânta, sâmbătă, la București

Ed Sheeran va concerta la Bucureşti, sâmbătă, în cadrul turneului „The Mathematics Tour”, pe un nou concept de scenă – de 360...

Ed Sheeran va cânta, sâmbătă, la București
Ştiri marți, 20 august 2024

Noul Ambasador al Israelului în România a sosit la București

Dr. Lior Ben Dor, noul Ambasador Israelului în România, a sosit  la București, marcând începutul unei misiuni diplomatice speciale, cu o...

Noul Ambasador al Israelului în România a sosit la București

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company