Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo
România este primul stat care a reuşit să îşi aducă acasă o parte din cetăţenii din Liban - a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Mănăstirea Turnu - Prahova aflată în apropierea ruinelor unui sat dacic şi lângă o fostă termă de castru roman datează din sec al XV-lea; aici, domnitorul valah, Vlad Țepeș a ridicat unica sa biserică ortodoxă; mai târziu, voievozii Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu au contribuit la înflorirea acestui spațiu monahal așezat pe drumul comercial care lega Brașovul și Europa Apuseană de Constantinopol.
Din sumar: - Așezământul ortodox românesc de la Ierihon. Fragment din conferința ținută de arhitectul Sorin Vasilescu, autorul proiectului; -...
Astăzi vă invităm în nord-estul României, în regiunea istorică Bucovina, la Cacica.
Biserica Parohiei Fabric Vest va intra în circuitul turistic al vizitării monumentelor dedicate Revoluției de la Timișoara.
În frumoasa clădire a Palatului Șuțu din capitală, unul dintre sediile Muzeului Municipiului București, este găzduită o expoziție pentru iubitorii de carte veche - Carte rară din epoca domniilor fanariote.
Cu câteva zile înainte de Paștele Blajinilor stăm de vorbă cu părintele Cristofor Gabor, paroh al Capelei Mitropolitane Sfinţii Trei Ierarhi din Cimitirul vechi din Cernăuţi, ridicată în 1881 drept criptă pentru Mitropoliții Cernăuților și Bucovinei.
Se restaurează biserica de lemn de la muzeul agriculturii din Slobozia. Fondul European pentru Dezvoltare Regională asigură cea mai mare parte a finanţării.
Biserica Greco-Catolică Sfântul Nicolae din Alicante a luat naștere dintr-o necesitate.
Pe lângă însemnătatea religioasă, lăcașurile de cult, cu o vechime de câteva secole, au și o valoare istorică și, din acest motiv, importanță turistică.
Finanțarea în valoare de peste 500 de mii de euro pentru refacerea bisericii a fost obținută printr-un contract cu Agenția de Dezvoltare Vest iar acum proiectul de refacere a lăcașului de cult se apropie de o fază finală.
Circulația cărților și a traducerilor în spațiul românesc până la apariția statului modern a fost legată de instituția Bisericii, de religie în general.
În România comunistă, religia și Biserica nu au fost privite, în general, cu ochi buni. Practicile religioase erau descurajate după ce la începuturile comunismului, în anii 1950, mulți clerici au fost întemnițați.
Sfârșitul vieții este o certitudine pentru toți oamenii. De aceea, întâlnirea extremă și ultimă cu necunoscutul a fost reprezentată de toate societățile umane.