La Chişinău, în Republica Moldova, s-au încheiat Campionatele Europene de haltere. Sportivii români au câştigat în total 11 medalii, dintre care patru de aur, trei de argint şi patru de bronz.
Luis Manuel Lauret Rodriguez, românul de origine cubaneză, a cucerit, duminică, două medalii de bronz la cat. 109 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Chișinău.
Elita halterelor de pe continent se întrece, în aceste zile, la Campionatele Europene de la Chişinău, Republica Moldova. România a înscris în competiţie 15 sportivi, dintre care 8 băieţi şi 7 fete.
Ministrului Educației, Daniel David, face o vizită în SUA ce are ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenţii universităţilor româneşti acum aflaţi în SUA şi cu diaspora românească, pentru a înţelege mai bine nevoile educaţionale ale acestora şi pentru a putea crea o relaţie în vederea susţinerii reciproce în educaţie şi cercetare.
În perioada 24 martie - 7 aprilie, Rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană (EUNIC Lyon) organizează cea de-a 6-a ediție a Festivalului european de film “Vox Populi”, care se va desfăşura în Lyon.
O expoziție de fotografie în aer liber, “Revoluţia română la 35 de ani”, poate fi văzută la Varșovia, în Polonia.
Noua Constituţie a Republicii Moldova, modificată prin referendumul din 20 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial de la Chişinău.
În perioada 11 – 23 septembrie Teatrul Național Radiofonic a participat la a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești – eveniment organizat de Teatrul Național Mihai Eminescu Chișinău, finanțat de Ministerul Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, Institutul Cultural Român din București și Chișinău, cu sprijinul UNITER.
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat organizarea celei de-a doua ediții a Feativalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) la Chișinău, care va avea loc în perioada 26-29 septembrie.
„Chișinău la linia roșie”– expoziție documentară, conferință despre patrimoniul urban și intervenție civică în capitala basarabeană și proiecție docuficțiune „Dragă Chișinău”, într-un proiect complex, organizat de Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) și Arbor Institute for Culture (Republica Moldova).
Securitatea comunistă a deschis, în perioada 1980-1989, aproximativ 250.000 de dosare de urmărire, dintre care 70.000 aveau ca obiect cetăţeni străini, dar şi 15.000 de fugari arestaţi în timpul tentativelor de trecere a frontierei, potrivit Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
16 teatre naţionale din România şi Republica Moldova şi-au dat întâlnire la Chişinău, unde, începând de astăzi şi până pe 22 septembrie, are loc a 9-a ediţie a "Reuniunii teatrelor naţionale româneşti".
Teatrul Național Radiofonic – Radio România în compania selectă a Teatrelor Naționale Românești reunite la Chișinău.
Patriarhia Română se declară solidară cu românii ortodocşi din Cernăuţi care solicită redeschiderea pentru slujirea în limba română în capela mitropoliţilor Bucovinei şi solicită sprijinul autorităţilor române pe lângă autorităţile ucrainene pentru ca românii să fie liberi, să se roage în limba lor şi să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială la Chişinău, în Republica Moldova, în ziua în care cele două state au sărbătorit Ziua Limbii Române.