Președintele Consiliului European, Charles Michel, a participat la cea de a 79-a reuniune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite şi a solicitat comunității internaționale să stabilească limite clare în privința dezvoltării inteligenţei artificiale.
Dragi prieteni, pe 3 noiembrie 2024, în prima duminică de după ziua Radioului românesc, pe care o sărbătorim în fiecare an la 1 noiembrie, vă așteptăm la “Ziua Ascultătorului" la Radio România Internațional.
Recent a intrat în vigoare Actul european privind inteligența artificială (Legea privind inteligența artificială), primul regulament cuprinzător din lume privind inteligența artificială.
La noi în țară au început evenimentele dedicate Zilei Europene a Limbilor 2024. Această zi este sărbătorită de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei pe data de 26 septembrie.
Comisia Europeană a semnat recent Convenţia-Cadru a Consiliului Europei cu privire la Inteligenţa Artificială şi Drepturile Omului, Democraţie şi Statul de Drept. Convenţia respectă legislaţia europeană în domeniul Inteligenţei Artificiale şi introduce concepte şi măsuri de siguranţă şi întărire a încrederii în aceste sisteme.
De la 1 august a intrat în vigoare Actul European de Inteligență Artificială, primul regulament cuprinzător din lume pe acest domeniu. Cuprinde norme detaliate şi urmăreşte să ne asigure că sistemele dezvoltate și folosite în Uniunea Europeană sunt de încredere şi garantează protejarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.
În revista academică Romanian Journal of European Affairs, editată și publicată de Institutul European din România, cei interesați pot citi un articol despre viitorul diplomației digitale.
Noul Parlament European își începe activitatea de mâine. Securitatea, azilul și migrația, dar și tranziția digitală se numără printre prioritățile stabilite în următorii 5 ani. În atenția eurodeputaților, în noua legislatură, se află și bunăstarea animalelor de companie.
Dreptul la învățătură: Copiii și viitorul în epoca “IA” (cum este folosită în educație, tehnologia în educație, profesiile...
Polimerii - aplicații avansate în societatea Inteligenței Artificiale. Participă: prof. univ. dr. ing Horia Iovu, profesor de știință și...
Acad. Dan Ioan Tufiș, directorul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ”Mihai Drăgănescu” al Academiei Române, este...
Start-upurile europene inovatoare din domeniul inteligenţei artificiale vor avea acces la capacitatea de supercalcul a Uniunii Europene. Aceasta este una dintre prevederile acordului politic pentru dezvoltarea și exploatarea aşa-numitelor “fabrici de inteligenţă artificială”.
Uniunea Europeană și Japonia și-au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru promovarea valorilor comune și pentru viziunea unei transformări digitale care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.
Tot mai prezentă în viața fiecăruia dintre noi, tehnologia îmbogățeşte și transformă diferitele domenii și industrii.
Legea privind inteligența artificială, care garantează siguranța și respectarea drepturilor fundamentale și stimulează inovația, a fost aprobată în Parlamentul European.