Cadrul financiar multianual, în atenția Parlamentului European
Comisia Europeană a prezentat prima schiță a proiectului bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034. Parlamentul European a reacționat rapid, contrazicând estimările executivului de la Bruxelles. Propunerea urmează să fie negociată de statele membre și de Parlamentul European, proces care se va întinde pe parcursul următoarelor luni.

Daniel Onea, 25.07.2025, 09:30
Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, denumit și cadru financiar multianual, reprezintă capacitatea financiară a Uniunii de a-și îndeplini prioritățile politice comune. Comisia Europeană a propus recent un proiect de buget al Uniunii Europene, pentru perioada 2028-2034, în valoare de 2 trilioane de euro.
Bugetul pune accent pe concurența economică și cheltuielile pentru apărare și acordă o importanță mai mică fondurilor europene acordate pentru agricultură și fondurilor de coeziune pentru zonele defavorizate. O sumă de 451 miliarde de euro va fi alocată unui fond de „Competitivitate Europeană”, iar 131 de miliarde vor fi destinați apărării și pentru programe spațiale ale Uniunii.
În prezentarea sa de buget multianual, Comisia Europeană a propus includerea fondurilor de coeziune și agricultură într-un plan național unic pentru fiecare stat membru.
Prin această propunere, există riscul ca finanțările pentru coeziune și agricultură să intre în competiție cu alte fonduri și să nu mai existe o abordare europeană a agriculturii și coeziunii, spune Carla Tavares, coraportor al Parlamentului European pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene.
„Ne dorim mai multă ambiție, mai multă flexibilitate, mai multă transparență în următorul buget multianual. Nu vom accepta deloc un plan pentru fiecare stat membru. De asemenea, din moment ce ne-am referit la aspectele legate de domeniul coeziunii, Politica Agricolă Comună, Fondul Social European, înțelegem, în mod firesc, că tratatele trebuie respectate.
Este inacceptabil ca politicile esențiale pentru cele 27 de state membre, cum este cazul agriculturii, care este chiar structurată în doi piloni, unul dintre aceștia permițând sprijin direct fermierilor, să nu fie menținute într-un mod autonom și fără a fi asociate cu 27 de bugete naționale, 27 de bugete pentru coeziune, 27 de bugete pentru agricultură.
Acest Parlament nu va accepta, în niciun moment, această cale pe care dorește să o urmeze Comisia, reducând din ce în ce mai mult rolul și relevanța importanței Parlamentului și, mai mult decât atât, nerespectând, inclusiv, tratatele.”
Carla Tavares, coraportor al Parlamentului European pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, menționează două domenii esențiale: cel al apărării și cel al competitivității.
„Ca în viața noastră privată, nu putem face mai mult cu aceleași resurse. Chestiunile legate de apărare au fost deja menționate. Înțelegem că, în mod firesc, este un domeniu foarte relevant, dar nu acceptăm ca acest lucru să se facă în detrimentul coeziunii. Așadar, trebuie să găsim modalități de finanțare care să ne permită să continuăm. Bineînțeles că avem finanțare în domeniul coeziunii, dar trebuie să analizăm și noile provocări ale unei Europe care câștigă mai mult atunci când statele membre lucrează împreună.
Prin urmare, vă spun că vom lucra cu Consiliul și cu Comisia, desigur, în special cu Comisia Europeană, dar vom fi foarte fermi în această poziție a Parlamentului European, onorând mandatul care ne-a fost încredințat. Nu vom ezita niciodată să respingem propunerea Comisiei, dacă nu îndeplinim obligațiile cu care ne-au mandatat cele 27 de state membre.”
Prezentarea de către Comisia Europeană a planului pentru bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034 dă startul a doi ani de negocieri tensionate, în special cu privire la viitorul politicii agricole comune.