Legea privind materiile prime critice
Materiile prime critice sunt materii prime de mare importanță economică pentru UE, cu un risc ridicat de întrerupere a aprovizionării din cauza concentrării surselor lor și a lipsei unor produse de substituție bune și accesibile ca preț.
Robina Cornaciu, 20.02.2024, 09:38
Parlamentul European a dat undă verde finală planurilor de stimulare a aprovizionării UE cu materii prime strategice.
Potrivit unui comunicat al instituției, Legea privind materiile prime critice este concepută pentru a face UE mai competitivă și mai suverană, prin reducerea birocrației, încurajarea inovării de-a lungul întregului lanț valoric și sprijinirea IMM-urilor. De asemenea, vizează stimularea cercetării, dezvoltarea de materiale alternative și metode de extracție și de producție mai ecologice.
Legislația va stabili stimulente economice și un cadru de afaceri mai stabil și mai sigur pentru proiectele de minerit și reciclare, cu proceduri de autorizare mai rapide și mai simple.
În timpul negocierilor cu Consiliul pe marginea legii, europarlamentarii au făcut presiuni pentru un accent mai puternic pe producția și extinderea materialelor care pot înlocui materiile prime strategice. Ei au obținut stabilirea unor obiective pentru a încuraja extragerea mai multor materii prime strategice din deșeuri. Eurodeputații au insistat, de asemenea, asupra necesității de a reduce birocrația pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).
În plenul Parlamentului European, europarlamentarul Dragoș Tuorache a declarat că :
„Legea privind materiile prime critice (#CRMA) este o declarație clară de intenție. Ne dorim ca UE să fie un actor geopolitic vizionar și pregătit pentru viitor, cu instrumentele necesare care să corespundă acestor ambiții. Pe lângă aspectele importante comerciale și de mediu pe care le acoperă acordul, este necesar să se intensifice efortul de consolidare a rezilienței UE și promovarea priorităților noastre într-o lume divizată, în contextul provocărilor ce vor urma.
Prin această lege, au fost create condițiile optime pentru aprovizionarea UE cu materiile prime necesare pentru atingerea obiectivelor tranzițiilor verzi și digitale.
Prin stimularea investițiilor și încurajarea inovării din interiorul Uniunii și în afara granițelor acesteia, ne reducem dependențele astfel încât să putem să rămânem competitivi fără a renunța la valorile noastre, refuzând să fim constrânși din punct de vedere economic și politic. Cred că această lege este una din realizările majore ale acestui mandat și vreau să îi felicit pe raportor și raportorii din umbră.”