Modelarea viitorului agriculturii și al sectorului agroalimentar
Comisia Europeană a lansat în luna februarie noua viziune privind agricultura. Comisarul european pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, a făcut de atunci vizite pe teren, pentru a discuta cu fermierii despre simplificările PAC preconizate.

Ana-Maria Cononovici, 14.05.2025, 09:30
După ce a vizitat 14 ţări membre UE, cu opriri la ferme, pentru a analiza situaţia pe teren, în ultima jumătate de an, un proiect destul de ambiţios, dar pentru care s-a mobilizat odată ce Comisia Europeană a lansat noua viziune privind agricultura, în februarie anul acesta, Comisarul european pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, i-a atenţionat pe cei ce consideră că noua “viziune a Politicii Agricole Comune (PAC)” este prea neclar definită:
“Viziunea este, desigur, punctul de plecare, este cărarea către acţiuni comune, pe care trebuie să le conturăm împreună. Şi trebuie să spun că viziunea a fost foarte bine primită de ţările membre şi de acţionari şi odată ce am început să facem ceea ce ne-am propus, se vede că mai e foarte mult de făcut! Iar titlul plenarei noastre “de la viziune la acţiune” spune totul. Şi dorim să se simtă impactul tuturor ideilor cuprinse în acestă viziune, astfel încât sectorul agricol şi cel alimentar să simtă impactul acesteia şi beneficiile, pentru că asta este ceea ce contează. Avem cinci ani în care să ne punem planul în aplicare.”
Ca să poţi supravieţui ca fermier îţi trebuie şi optimism, dar şi pragmatism, a mai spus Christophe Hansen şi a adăugat că se pregăteşte o simplificare a politicii agricole comune:
“Chiar doresc ca fermierii să simtă că PAC poate să le facă viaţa de zi cu zi mai uşoară. Este o sarcină pentru toate autorităţile publice la nivelul UE, dar şi la nivel naţional şi regional. Voi acorda atenţie şi unor aspecte locale, care ţin de fermă, precum agricultura organică. Vom simplifica sistemul de plăţi pentru a-l accesabiliza pentru fermierii mici. Va însemna o creştere a competitivităţii prin facilitarea accesului la instrumente financiare, şi susţinere şi, desigur, digitalizare, care este încă prea puţin utilizată. Cu toate acestea în vizitele întreprinse, fermierii mi-au spus că problemele lor nu au legătură cu PAC, ci cu alte sectoare.”
Numai crescând accesul la cunoaştere, la programe de creditare şi la servicii poate fi modelat viitorul agriculturii, a mai spus Comisarul european pentru agricultură şi alimentaţie, Christophe Hansen, şi a adăugat:
“Înnoirea generaţională este un subiect sensibil pentru mine şi apare recurent în vizitele mele la ferme. În ultimii 10 ani UE a pierdut peste 3 milioane de ferme, mai rămânând încă vreo 9 milionae. Cred că este datoria noastră comună să creăm oportunităţile şi mediul pentru ca acestea să continue să funcţioneze şi să prospere. Dacă nu acţionăm penru a securiza agricultura pentru generaţiile viitoare, vom mai pierde din ferme şi aceasta va afecta politicile strategice ale UE privind producţia de alimente. Pentru că deşi suntem încă exportatori, aceasta nu e o situaţie pe care trebuie să o considerăm garantată.”
Venind în întâmpinarea nevoilor de bază ale fermierilor tineri, politica PAC poate motiva tinerii fermieri să-şi dezvolte fermele, cu mijloace moderne şi pentru aceasta este nevoie de sprijnul sectorului bancar.