Nivel crescut al încrederii în UE
Încrederea în Uniunea Europeană a atins cel mai ridicat nivel din 2007, conform celui mai recent eurobarometru publicat de instituțiile comunitare.

Christine Leșcu, 06.06.2025, 09:30
Recent, Comisia Europeană a dat publicității un nou sondaj de opinie paneuropean de tip eurobarometru și veștile sunt îmbucurătoare: 52% dintre europeni au încredere în UE, fiind cea mai mare cotă care se înregistrează din 2007. În schimb, doar 36% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere în guvernele lor naţionale. România, la rândul ei, se înscrie în acest curent cu 56% din populație având încredere în UE în timp ce 31% dintre români privesc încrezători către instituțiile naționale (parlament, guvern, administrație publică).
Pentru această creștere a încrederii în UE, Ionuț Sibian (reprezentant al societății civile românești și membru în CESE) are următoarea explicație pusă în contextul schimbărilor venite dinspre Casa Albă.
„Cred că mulți cetățeni văd valoarea Uniunii Europene în acest război, în primul rând comercial, cu Statele Unite, și ca o garanție că putem rezista împreună presiunii americane. Pe de altă parte, procentul scăzut cu privire la încrederea în guvernele naționale de aproximativ 36% cred că se datorează și ascensiunii partidelor de extremă dreaptă care, în multe dintre statele-membre, recent au ieșit pe locul 2. Ascensiunea mișcărilor de extremă dreaptă are legătură cu instituțiile naționale, cu lipsa de încrederea în partidele politice mainstream. Iar cetățenii văd Uniunea Europeană ca pe o insulă de speranță pe când dezbaterile la nivel național în care extrema dreaptă este pe val fac ca încrederea cetățenilor în instituțiile naționale să scadă.
Recentul eurobarometru indică, de asemenea, un sprijin puternic pentru alte domenii ale integrării europene, în special în materie de securitate şi apărare. 81% dintre cei chestionaţi sunt în favoarea unei politici comune între statele membre, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 2004.
Ionuț Sibian, membru CESE, pune iarăși în context aceste cifre care, de fapt, relevă nevoia de pace a europenilor.
„Valoarea pe care cetățenii europeni au nominalizat-o ca fiind cea mai importantă este pacea. E o dorință a cetățenilor europeni și o așteptare ca Uniunea Europeană să mențină pacea. Acum, pe termen mediu, este interesant să vedem cum va evolua acest procent, având în vedere că o parte din banii care erau până acum erau alocați către zona de coeziune, către Fondul Social European sau combaterea sărăciei. Aceste bugete vor trebui revizuite astfel încât Uniunea să poată să aibă resursele necesare pentru aceste planuri de înarmare.”
În ceea ce privește România care mereu a avut un nivel mare de încredere în instituțiile comunitare, 56% încredere în UE înseamnă și că apartenența la blocul comunitar este percepută ca fiind „salvatoare”.
Ionuț Sibian: „Românii întotdeauna s-au uitat spre instituțiile europene ca fiind salvatoare. Cetățenii români văd instituțiile europene ca un garant al lucrurilor unde noi am făcut progrese majore în perioada de preaderare și după aderare, în special cele legate de domnia legii și de lupta anticorupție. Pe de altă parte, cred că românii au mai multă încredere în aceste instituții și din perspectivă economică. Uniunea Europeană a generat programe importante pentru România, nu fondurile de coeziune, tradiționale, ci și planul național de PNRR, Planul Național de Reconstrucție și Reziliență, care a finanțat lucrări importante.”
Eurobarometrul a fost realizat între 26 martie şi 22 aprilie în toate cele 27 de state membre ale UE, cu 26.368 de persoane intervievate faţă în faţă.