Pachetul de securitizare – instrument utilizat pe piețele financiare
Comisia Europeană a adoptat recent un pachet de măsuri cu scopul de a simplifica și de a adapta mai bine cadrul UE privind securitizările. Se estimează că odată eliminate barierele nejustificate din calea emisiunilor și a investițiilor, instituțiile financiare vor intensifica activitățile de securitizare și, mai important, vor utiliza degrevarea capitalului pentru a acorda credite suplimentare gospodăriilor și întreprinderilor din UE.

Corina Cristea, 21.07.2025, 09:30
Comisia Europeană a adoptat recent un pachet de măsuri cu scopul de a simplifica și de a adapta mai bine cadrul UE privind securitizările. Această revizuire este prima inițiativă legislativă propusă în cadrul Strategiei privind uniunea economiilor și a investițiilor.
Ideea de la care s-a pornit a fost aceea că un cadru de securitizare mai solid și mai simplu poate contribui la canalizarea mai multor investiții către economia reală, sprijinind creșterea economică, inovarea și crearea de locuri de muncă în întreaga Uniune. Aceasta în condițiile în care, pe baza punerii în aplicare a cadrului în ultimii șase ani, Comisia a constatat că unele aspecte ale normelor existente frânează evoluțiile pieței.
Modificările specifice în materie de reglementare propuse acum vizează remedierea acestor deficiențe și, în ultimă instanță, stimularea pieței securitizărilor din Uniune.
Comisarul pentru servicii financiare și pentru uniunea economiilor și a investițiilor Maria Luís Albuquerque: “Securitizarea este un instrument utilizat pe piețele financiare care permite băncilor să își grupeze părți din active – și anume împrumuturi, de exemplu – iar aceste împrumuturi grupate pot fi vândute altor participanți la piața financiară, cum ar fi companiile de asigurări, fondurile de pensii sau alte bănci.
De ce este relevant acest lucru? Deoarece permite băncilor să aibă mai mult spațiu pentru a acorda împrumuturi. Modificările pe care le propunem vor permite, de asemenea, băncilor să facă acest lucru într-un mod mai eficient. Așadar, ne așteptăm să vedem creditări suplimentare – potențial la un cost mai mic – către economie, corporații, și anume IMM-uri, și gospodării.
De asemenea, ne așteptăm să obținem de aici o conexiune mai bună între sistemul bancar și piețele de capital, deoarece aceste împrumuturi grupate – aceste securitizări – vor fi de fapt tranzacționate ca produse ale piețelor de capital. Și ne va permite, de asemenea, o mai bună gestionare a riscurilor, deoarece riscul va fi distribuit în întregul sector financiar.”
Inițiativa survine în contextul în care, în declarația sa din 11 martie 2024, Eurogrupul a invitat Comisia să evalueze toți factorii de pe partea cererii și a ofertei care frânează dezvoltarea pieței securitizărilor în UE, printre care tratamentul prudențial aplicabil băncilor și societăților de asigurare și cerințele în materie de transparență și de diligență, ținând seama, în același timp, de standardele internaționale.
Concluziile Consiliului European din aprilie anul trecut au consolidat acest apel de relansare a pieței europene a securitizărilor, inclusiv prin modificări prudențiale și de reglementare. Necesitatea de intensificare a activității cu privire la măsurile de dezvoltare a piețelor bancare și de capital a fost evidențiată inclusiv în orientările politice ale președintei Comisiei, von der Leyen.