Prețurile la alimente și consecințele pentru consumatorii europeni
În contextul creșterii prețurilor la alimente cu 24% între 2022 și 2023 și al provocărilor pentru întregul lanț de aprovizionare, Costas Kadis, membru al Comisiei Europene, a detaliat măsurile luate la nivelul UE.

Clara Iancu, 19.06.2025, 09:10
În Uniunea Europeană prețurile alimentelor au înregistrat o creștere de 24% în perioada 2022-2023, iar rata anuală a inflației alimentare a crescut considerabil, atingând un maxim de 19,6% în martie 2023.
În unele state membre, aceste creșteri au fost chiar mai mari. Această inflație a afectat semnificativ organizarea întregului lanț de aprovizionare cu alimente și au avut un impact considerabil asupra costurilor și marjelor de profit. Percepțiile diferite privind aceste schimbări au dus la o creștere a neîncrederii între actorii europeni din lanțul alimentar.
Fermierii resimt puternic creșterea costurilor, în special pentru energie și îngrășăminte, iar unele boli animale au contribuit la majorarea costurilor de producție și la creșterea prețurilor finale pentru consumatori.
Care sunt planurile Comisiei Europene în ceea ce privește scăderea prețurilor la alimente și crearea unui lanț agroalimentar mai echitabil și accesibil, aflăm de la Costas Kadis, membru al Comisiei Europene.
„La nivelul Uniunii Europene, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate categorii de persoane joacă un rol semnificativ în sprijinul băncilor de alimente.
Începând cu aprilie 2022, statele membre pot reduce cotele de TVA pentru alimentele esențiale sau pot dezvolta vouchere pentru cele mai vulnerabile segmente ale societății noastre. Aceste aspecte vor fi abordate în cadrul dialogului alimentar pe care Comisia intenționează să îl organizeze.
Un lanț agroalimentar care funcționează corect, în care actorii cei mai puternici nu pot profita în mod nejustificat de poziția lor dominantă, este esențial pentru asigurarea unei formări echitabile și fluide a prețurilor. Aceasta presupune o mai bună poziționare a fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente.
În decembrie anul trecut, Comisia a propus măsuri în acest sens. Una dintre acțiunile importante a fost crearea Observatorului UE pentru lanțul agroalimentar, care vizează îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește prețurile, costurile și marjele de-a lungul lanțului agroalimentar.
Așa cum se subliniază în Viziunea Comisiei pentru agricultură și alimentație, adoptată la 19 februarie, un lanț de aprovizionare cu alimente competitiv, rezilient și echitabil reprezintă un interes strategic fundamental pentru Uniunea Europeană. Aceasta va contribui, de asemenea, la asigurarea accesibilității alimentelor.”