Punerea în aplicare a dispozițiilor tratatului privind cetățenia UE
Cetățenia Uniunii Europene cuprinde identitatea democratică europeană partajată și comună și drepturile, obligațiile civice și libertățile specifice aferente acesteia.
Clara Iancu, 04.04.2024, 10:07
Introducerea cetățeniei Uniunii Europene, în urmă cu 30 de ani, a schimbat fundamental relația dintre Uniune și cetățenii săi. Drepturile și oportunitățile asociate acestui statut au devenit parte a vieţii cetăţenilor Uniunii Europene.
Într-un raport Eurobarometru din decembrie 2023, 87% dintre respondenți au fost de acord că se simt cetățeni ai Uniunii Europene. În același timp, doar jumătate dintre respondenți au indicat că sunt informați despre drepturile lor. De aceea, Comisia Europeană consideră că este crucial ca toți cetățenii Uniunii Europene, inclusiv cei cu nevoi speciale, cum ar fi cetățenii cu dizabilități, să-și poată exercita eficient drepturile. Comisia a prezentat în acest sens Pachetul de cetățenie care include Raportul privind cetățenia Uniunii Europene pentru 2023, care menţioneză progresele realizate în îmbunătățirea și promovarea drepturilor de cetățenie și a participării democratice.
Despre importanţa acordării de drepturi egale tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, a vorbit în Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu.
„Uniunea Europeană are nevoie de reglementări pentru o cetățenie europeană în adevăratul sens al cuvântului. În urmă cu aproape 5 ani, am demarat o campanie împreună cu colegii mei din PES activists România, în cadrul căreia am adunat zeci de mii de semnături din partea românilor care susțin cetățenia europeană.
Toți cetățenii din statele membre trebuie să beneficieze de toate drepturile și să fie tratați în mod egal, oriunde s-ar afla în Uniunea Europeană.
Trebuie să ne asigurăm că documentele și studiile sunt integral recunoscute, că drepturile și beneficiile sociale pot fi transferate ușor, inclusiv pensiile și alocațiile pentru copii, că nu mai există diferențe de tratament și că mobilitatea intra-europeană este deplină. Români, italieni sau suedezi, suntem toți europeni, iar acest lucru presupune cunoașterea drepturilor noastre, precum și a modului în care funcționează Uniunea Europeană.
Propun astfel crearea unui program comun la nivel european privind educația despre Europa, element esențial pentru viitorul UE. Dacă avem cetățeni europeni bine informați, vom avea o Europă și state membre cu adevărat puternice.”