UE alocă 500 de milioane de euro pentru a atrage cercetători de top în Europa
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, un pachet de măsuri în valoare de 500 de milioane de euro pentru a stimula cercetarea ştiinţifică europeană. Europa speră să atragă astfel oamenii de ştiinţă americani de top.

Mihai Pelin, 16.05.2025, 09:30
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat lansarea unui nou pachet de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025–2027, menit să transforme Europa într-un „magnet pentru cercetători”. Inițiativa vizează sprijinirea „celor mai talentați și străluciți oameni de știință, atât din Europa, cât și din restul lumii”, într-un moment în care administraţia de la Washington ameninţă să reducă finanţarea federală pentru Harvard, cea mai veche universitate din Statele Unite, dar şi pentru alte instituții americane de învățământ superior.
De la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie, cercetătorii și universitățile s-au aflat în colimatorul administrației sale și se tem pentru viitorul lor, libertățile academice și de cercetare fiind subminate și finanțările reduse.
În contextul în care în Franţa şi pe Bătrânul Continent salariile şi sumele alocate cercetătorilor şi cercetării sunt mult sub cele din Statele Unite, șefa CE a evocat o întreagă serie de măsuri pentru ca Europa să-şi rezolva „lacunele”, printre care se numără şi o dublare până în 2027 a „suplimentului” plătit burselor de cercetare. Ea a menționat că vor fi ajutate instituțiile publice și private să se apropie de lucrătorii și cercetătorii cu înaltă calificare și vor fi accelerate și simplificate intrarea acestora în UE.
„ Ne dorim ca Europa să conducă în tehnologiile de vârf – de la inteligența artificială la cuantică, de la spațiu și semiconductori la sănătatea digitală, genomică și biotehnologie. Ne dorim ca oamenii de știință, cercetătorii, cadrele universitare și lucrătorii cu înaltă calificare să aleagă Europa”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Prezentă la conferinţa „Alege Europa pentru ştiinţă”, găzduită la Sorbona, în inima Parisului, ea a evidențiat că prioritatea centrală a inițiativei este apărarea unei științe libere și deschise în Europa. Oficialul european a mai spus că doreşte ca statele membre ale UE să investească 3% din produsul intern brut în cercetare şi dezvoltare până în 2030.
La Sorbona a fost prezentă și Roxana Mînzatu, vicepresedintele CE, comisar pentru Drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, care a vorbit despre importanța libertății academice:
“Cred cu tărie că libertatea academică nu este doar un drept. Este o piatră de temelie a democrației și este esențială pentru progresul nostru. Mereu a fost, mereu va fi. Prin schimbul liber de idei, prin investigarea riguroasă a faptelor și prin căutarea fără teamă de cunoaștere, noi, ca societate, suntem capabili să creștem, să ne adaptăm, să evoluăm.
În Europa, prețuim și susținem acest principiu fundamental al libertății și al libertății academice care este inclusă, desigur. Înțelegem că abilitatea de a efectua cercetări fără teama de cenzură sau răzbunare nu este doar un privilegiu, ci este o responsabilitate de zi cu zi pe care trebuie să o avem și să ne-o asumăm cu toții.”
Comisia Europeană își propune să creeze un nou „super grant” pe o durată de șapte ani, prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (ERC), menit să le ofere celor mai valoroși cercetători o perspectivă solidă pe termen lung. Totodată, Uniunea Europeană va intensifica sprijinul acordat cercetătorilor aflați la început de carieră, prin proiectul-pilot „Alege Europa”.