A fost lansată cererea de propuneri pentru Centrele EUROPE DIRECT România
Comisia Europeană a anunțat lansarea cererii de propuneri pentru înființarea unor noi centre EUROPE DIRECT România 2026-2030. Această rețea de centre are menirea de a comunica cu cetățenii despre drepturile şi obligaţiile pe care le au în calitatea lor de cetăţeni europeni.
Luminița Voinea, 14.05.2025, 10:24
Rețeaua de centre EUROPE DIRECT a fost creată de Comisia Europeană în anul 2005, prin reunirea mai multor tipuri de centre de informare și de documentare ale Uniunii Europene. De atunci, ea s-a aflat în prim-planul strategiei de comunicare a instituțiilor europene și constituie un instrument unic de implicare a cetățenilor pe teme legate de Uniunea Europeană la nivel local și regional. Misiunea rețelei EUROPE DIRECT este de a aduce Uniunea mai aproape de cetățenii săi.
Acum câteva zile a fost lansată o nouă cerere de propuneri pentru înființarea de centre EUROPE DIRECT România pentru perioada 2026-2030. Termenul de depunere a propunerilor este 17 iunie 2025.
Evaluarea acestora va avea loc în perioada iulie-octombrie, iar semnarea acordurilor-cadru de parteneriat este prevăzută pentru sfârșitul anului – în luna decembrie 2025.
Cuantumul grantului anual se ridică la 34.000 EUR. Grantul ia forma unei contribuții financiare a Uniunii acoperind o parte din costurile de funcționare ale unui astfel de centru în România.
La nivelul Uniunii Europene funcţionează 420 de centre.
În România, reţeaua are 24 de astfel de centre răspândite geografic în toate zonele ţării. Acestea dezvoltă anual programe de comunicare dedicate copiilor, tinerilor, precum şi celor interesaţi de politicile europene, asigurând astfel pentru publicul local un prim contact cu informaţia europeană. De asemenea, centrele oferă o serie de răspunsuri instituţiilor Uniunii, comunicând la nivel central care sunt cele mai frecvente solicitări ale cetăţenilor.
Printre obiectivele rețelei de centre europene se numără: un dialog deschis cu cetățenii cu privire la Uniunea Europeană și la impactul acesteia în viața lor de zi cu zi, educația civică europeană și crearea unei sfere publice europene.
Reţeaua este coordonată de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar structurile-gazdă ale centrelor sunt selectate periodic în urma unei cereri de propuneri, cum este cea lansată acum câteva zile.