Comisia Europeană publică un proiect de orientări privind protecția minorilor online
Comisia Europeană a lansat în consultare publică un proiect de orientări privind protecţia minorilor în mediul online. Verificarea vârstei şi îmbunătăţirea algoritmilor pentru recomandarea de conţinut se numără printre măsuri.

Mira Gomboș, 15.05.2025, 11:06
Prin proiectul bazat pe Actul legislativ privind serviciile digitale, executivul comunitar urmărește să creeze un mediu online mai bun şi mai sigur pentru copii.
Proiectul lansat în dezbatere publică include o gamă largă de măsuri, cum ar fi verificarea vârstei utilizatorilor, îmbunătățirea modului în care conținutul este recomandat utilizatorilor pentru a reduce riscul de expunere a copiilor la conținut dăunător, setarea implicită a conturilor copiilor la privat, cele mai bune practici pentru moderarea conținutului în condiții de siguranță pentru copii, canale de raportare adaptate copiilor și sprijin pentru utilizatori, precum și orientări privind guvernanța internă a platformelor.
Documentul recomandă, spre exemplu, că platformele ar trebui:
– să pună în aplicare măsuri de asigurare a vârstei care să reducă riscurile expunerii copiilor la pornografie sau la alte tipuri de conținut necorespunzător vârstei.
– să configureze implicit conturile copiilor ca fiind private, reducând astfel riscul contactului nesolicitat de către străini.
– să ajusteze sistemele de recomandare și să prioritizeze semnalele explicite ale utilizatorilor cu privire la faptul dacă le place sau nu conținutul pe care îl văd, reducând riscul la care sunt expuşi copiii de a ajunge la conținut dăunător.
– să le permită copiilor să blocheze și să reducă la tăcere orice utilizator și să se asigure că aceștia nu pot fi adăugați în grupuri fără acordul lor explicit, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de hărțuire pe internet.
Părțile interesate, inclusiv ambasadorii tineretului pentru un internet mai bun pentru copii, au fost consultate pe larg și au contribuit la elaborarea proiectului de orientări, se arată în comunicatul Comisiei Europene. Măsurile prezentate în orientări se vor aplica platformelor online de toate dimensiunile, cu excepția microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici, care sunt accesibile minorilor, inclusiv platformelor online foarte mari cu peste 45 de milioane de utilizatori lunari din Uniunea Europeană.
Publicul poate face propuneri de îmbunătăţire sau completare a documentului până pe 10 iunie 2025, iar Comisia solicită contribuții din partea tuturor părților interesate, inclusiv a copiilor, părinților și a tutorilor, a autorităților naționale, a furnizorilor de platforme online și a experților.